Gyártók Új üzletágat alapít a Volvo

Új üzletágat alapít a Volvo

autopro.hu/P.B. | 2023.11.03 09:22

Új üzletágat alapít a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo Cars új üzletágat indít az energiával kapcsolatos termékek és szolgáltatások piacán „Volvo Cars Energy Solutions” néven. A divízió első lépése egy V2G kísérleti projekt lesz Göteborgban.

Hirdetés

A Volvo Cars Energy Solutions tevékenysége magában foglalja a kétirányú töltést, azaz a V2G technológiát – a Volvo kínálatában az EX90 az első modell, amely rendelkezik a szükséges hardverrel és szoftverrel ehhez. A Volvo a Göteborg Energi Nät AB-vel közösen indítja el az első projektet.

A göteborgi projektben a Volvo „alacsony költségű, váltakozó áramú falidobozt” használ, mert a mindennapi használatra való alkalmasság fontos kitétel a projektben - az egyenáramú fali töltőknek lehetnek technikai előnyei a kétirányú töltésnél, de drágák és ritkák.

A Volvo a projekt céljaként a V2G technológia elfogadottságának növelését tűzte ki, valamint szeretné megmutatni a V2G előnyeit. Emellett a projekt tesztlaboratóriumként is működik a cég saját kutatási és fejlesztési központjain kívül, hogy kipróbálhassák a jövő új technológiáit.

Bőven marad energia az akkumulátorban

A Volvo arra számít, hogy a márka évtized közepére leszállított elektromos autóinak kumulált akkumulátorkapacitása körülbelül 50 gigawattóra lesz. Egy átlagos európai utazás során azonban ezek az elektromos járművek kevesebb mint tíz kilowattórát fogyasztanak naponta a Volvo szerint, míg a napi utazások 90 százaléka nem igényel 20 kilowattóránál többet. Így elegendő akkumulátorkapacitás marad, amelyet más célokra is fel lehet használni – például visszatölteni a hálózatba.

„A kétirányú töltéssel az autó akkumulátorát extra energiaforrásként használhatják, például otthona, más elektromos készülékek vagy egy másik elektromos Volvo autó áramellátására” – mondta Alexander Petrofski, a Volvo Cars Energy új vezetője.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink