Gyártók Új szerződéssel biztosítja chipellátását a VW

Új szerződéssel biztosítja chipellátását a VW

autopro.hu/V.M. | 2022.07.21 08:19

Új szerződéssel biztosítja chipellátását a VW

Fotó: Pexels

A Volkswagen a francia-olasz STMicroelectronics-szel egy új félvezető kifejlesztéséről állapodott meg annak céljából, hogy a jövőben biztosítsa saját chipellátását.

Hirdetés

A 2021 eleje óta tartó chiphiány világszerte sok millió jármű elkészítését akadályozta meg tavaly, és bár a helyzet mára sokat javult, még mindig nem látni, hogy a kínálati oldal mikorra lesz képes ismét igazodni a kereslethez. Ebben a helyzetben érthető, hogy Európa legnagyobb autógyártója miért igyekszik erősebb kontrollt nyerni az autókban egyre nagyobb számban megtalálható chipek értéklánca felett.

A megállapodás értelmében az új chipet a VW egyik legfontosabb technológiai partnerévé előlépő STMicroelectronics a német autógyártó szoftvertechnológiai cégével, a Cariaddal közösen fogja kifejleszteni.

A tervek szerint a gyártásról a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), a világ legnagyobb félvezetőipari bérgyártója fog gondoskodni.

Pontosan azt a chipet kapják, ami kell

Murat Aksel, a VW beszerzési vezetője a megállapodás kapcsán elmondta: „Az ST-vel és a TSMC-vel tervezett közvetlen együttműködéssel aktívan formáljuk a teljes félvezető-ellátásiláncunkat.” Hozzátette: „biztosítjuk a gyártását pontosan azoknak a chipeknek, melyek az autóinkhoz kellenek nekünk”.

Még májusban a Cariad jelezte, hogy maximum négyes szintű önvezetési képességgel rendelkező autókhoz közvetlenül a Qualcommtól fog chipeket beszerezni. A cég friss közleménye szerint a mostani megállapodás nem befolyásolja a korábban született együttműködést – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink