Gyártók Új szerepet kap a világítás az Audinál

Új szerepet kap a világítás az Audinál

autopro.hu/P.B. | 2020.12.25 04:18

Új szerepet kap a világítás az Audinál

Fotó: Pexels

Az új LED-es és digitális világítótestek az autó lámpájának számos új funkciót adnak a világításon túl, sőt, akár a járművek egymás közötti, valamint a járművek és a külvilág közötti kommunikációban is jelentős szerepet kaphatnak.

Hirdetés

Nem olyan régen, még húsz évvel ezelőtt is természetes volt, hogy az autólámpák csak világításra szolgálnak, az izzókat pedig időnként cserélni kell. Aztán jöttek a LED-lámpák, amik az autó élettartama alatt végig működőképesek, így már nem kellett a lámpákkal foglalkoznia az autósoknak. Újabb szintet jelent a digitális világítótestek megjelenése, amik már reagálnak is a külvilágra.

Az Audi az egyik úttörője a járművilágítás fejlesztésének, hiszen már 2004-ben elkezdte használni a LED-es világítótesteket, míg a teljesen LED-es világítás 2008-ban jelent meg az Audi R8-ban. Mára ez a funkció bármelyik Audi-modellben elérhető. Az OLED-et 2016-ban vezette be az Audi, annak digitális változatát pedig idén, a Q5-ben.

Több, mint világítás

Stephan Berlitz, a világításért felelős részleg vezetője az Audinál úgy fogalmazott a SAE Mobilusnak, hogy egészen mostanáig a lámpák csak a világításról szóltak, most viszont már vizuális kommunikációs eszközzé váltak, ami a forgalom többi résztvevőjét is tájékoztatja.

A digitalizáció és a hálózatba kapcsoltság új perspektívába helyezheti az autók világítótesteit. A LED-lámpák a V2X (a jármű a és a környezete közötti) kommunikációban kaphatnak szerepet.

Már vannak példák az intelligens világításra

Berlitz az első okos funkcióként azt nevezte meg, hogy az Audi modellek lámpáinak fénye is abba az irányba áll, amerre az autó indexel. Így a közlekedésben résztvevők között azok számára is egyértelművé válik, hogy merre fog menni az autó, akik az irányjelzőket nem látják.

Egy másik létező példa az Audi sávvilágítása: a fényszórók erősebben világítják meg azt a sávot, amiben a jármű halad. Ugyanakkor Berlitz felhívta rá a figyelmet, hogy óvatosan kell bánniuk az ilyen funkciókkal, a nyilakat, vagy táblák képeit nem vetíthetik ki az útra, közlekedési jelzéseket ugyanis csak a hatóságok helyezhetnek ki az utakra.

Az Audi célja, hogy olyan nyelvet teremtsen a lámpák fényeivel, amiből mindenki számára világos lesz, mi a szándéka az adott autónak.

Kiemelt Partnereink