Gyártók Új modelljében is kitart a belső égésű motorok mellett a BMW

Új modelljében is kitart a belső égésű motorok mellett a BMW

autopro.hu/P.B. | 2023.10.12 07:22

Új modelljében is kitart a belső égésű motorok mellett a BMW

Fotó: BMW

2024 tavaszán mutatkozik be a BMW X2 második generációja. A modell iX2 néven elektromos hajtással lesz először elérhető, de egy teljesítményorientált benzines verzió is jön már tavasszal ez másik benzines, és egy dízel verzióval együtt. A nyáron egy újabb elektromos kiadás és egy dízel is érkezik még.

Hirdetés

A BMW X2 a prémium kompakt szegmens első Sports Activity Coupé (SAC) modelljeként ünnepelte világpremierjét, először 2016-ba mutatkozott be koncepcióautóként, 2018 tavaszán dobták piacra. Hat évvel később érkezik a második nemzedék, ami a gyártó szerint még egyedibb, még sportosabb és még inkább előremutató formában debütál. A BMW szerint az autó méretének növekedése az egyik bizonyítéka a fejlődésnek.

„A fejlődést a megnövelt karosszériaméretek és a magával ragadóan kupés jármű-sziluett már első ránézésre nyomatékosítja” – írják. Emellett fejlődésnek könyvelhető el a tisztán elektromos meghajtás, az automatizált járművezetést és parkolást támogató rendszerek széles palettája, valamint a QuickSelect koncepció szerint felépített, új BMW iDrive járművezérlő technológia és a BMW 9.0 operációs rendszer.

Az új BMW X2 és az új BMW iX2 egyazon gyártósoron lát majd napvilágot a BMW regensburgi létesítményében, sőt, a tisztán elektromos meghajtású modell nagyfeszültségű akkumulátorai ugyancsak ott készülnek.

Meghízott az autó

Az új BMW X2 194 milliméterrel hosszabb (4554 milliméter), 21 milliméterrel szélesebb (1845 milliméter) és 64 milliméterrel magasabb (1590 milliméter), mint elődje. A tengelytávolság és a nyomtávok növelése az utastér helykínálatára és a csomagtér tágasságára egyaránt jótékony hatást gyakorol. Az új BMW X2 csomagterének térfogata modellváltozattól függően 560 – 1470 liter között (a BMW iX2 esetében 525 – 1400 liter között) változtatható.

A modell külső megjelenésének meghatározó elemei a LED-technológiás fényszórók és a szinte hatszögletű BMW hűtőrács, amely az opcionális extrafelszereltség részeként BMW Iconic Glow kontúrvilágítással is megrendelhető (a prémium kompakt szegmensben először). Az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán a vakításmentes mátrix funkcióval dolgozó, adaptív LED-technológiás első fényszórók is megtalálhatók.

A tetőív, „amely lágyan olvad egybe a modell hátsó kialakításával, keskeny, magával ragadóan kupés jármű-sziluettet alkot” – a BMW Sports Activity Coupé (SAC) modelljeinek hamisítatlan karosszériaarányait kelti életre. Hátulnézetből az erőteljes vállrész és a sportosan kidolgozott kerékjárati ívek határozzák meg a modellt. A típus-specifikus hátsó lámpák vízszintesen megrajzolt kontúrjai a sportosság érzését erősítik, akárcsak az atletikus kialakítású hátsó lökhárító és a markáns légterelő szárny.

A bajor prémiummárka ügyfelei kétféle akril- és tizenegyféle karosszériafényezési opció, köztük az új Fire Red metál árnyalat közül választhatnak. A modellhez a BMW Individual részleg két Frozen opciója és speciális karosszériafényezési megoldásai is elérhetők.

Prémium elektromos autó

A BMW iX2 xDrive30 modellel egy új elektromos autó is érkezik a BMW-től. Az első és a hátsó tengelyen dolgozó egy-egy elektromos motor 230 kilowatt (313 lóerő) maximális rendszerteljesítmény (ideiglenes teljesítmény-többlettel) és 494 newtonméter csúcs forgatónyomaték leadására képes. A modell 5,6 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége pedig 180 kilométer/óra. Nagyfeszültségű akkumulátorának 64,8 kilowattóra nettó energiasűrűsége és hajtáslánc-technológiájának kimagasló hatékonysága együtt, az energiatároló egység egyetlen feltöltésével 417 – 449 kilométer tisztán elektromos hatótávolságot ígér (a WLTP szabványa szerint).

A hatótávolsághoz az adaptív rekuperáció és a MAX RANGE funkció is nagymértékben hozzájárul. A Max Performance Charging járműtöltő szoftver legújabb verziója a lehető legoptimálisabb módon végzi a nagyfeszültségű akkumulátor újratöltését. Sőt, a felszereltség része a többszerződéses Plug & Charge funkció is, miközben a opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető „Connected Home Charging” szolgáltatás a villamosenergia-hálózat terheltsége szerint és napenergia-felhasználásra optimalizált járműtöltést egyaránt lehetővé teszi.

Maradnak a hagyományos hajtások is

Az új BMW X2 sDrive20i modell orrában dolgozó háromhengeres benzinmotor a BMW Group EfficientDynamics motorcsaládjának legújabb, moduláris generációját képviseli. A 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával együttműködő, 1.5 liter hengerűrtartalmú erőforrás maximális teljesítménye 125 kilowatt (170 lóerő), amely a benzinmotor maximális teljesítményéből és az elektromos motor 14 kilowatt (19 lóerő) maximális teljesítményéből épül fel.

Az új BMW X2 sDrive18d modell négyhengeres dízelmotorját ugyancsak részletekbe menően továbbfejlesztették a mérnökök. Maximális teljesítménye 150 lóerő. Az új BMW X2 összes belső égésű erőforrása alapfelszereltségként a hétfokozatú, duplakuplungos Steptronic automataváltóval dolgozik együtt.

A megújuló BMW X2 alapfelszereltségként és opcionális extrafelszereltség részeként kínált, automatizált járművezetést és parkolást támogató rendszerei nem csupán a hétköznapokban, de a hosszabbra nyúló utazások során is fokozzák a kényelmet és a biztonságot. Alapfelszereltség a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer legújabb verziója, a fékező funkcióval dolgozó tempomat (Cruise Control), a sebességkorlátozásokra figyelmeztető rendszer, a korrigáló kormánymozdulatokra is képes, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, valamint a tolatókamerával és tolatási segédlettel dolgozó parkolóasszisztens.

Az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán olyan tételek sorakoznak, mint a kormányzó- és sávtartó asszisztens, a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat, az Aktív Navigáció, a kiszállás-figyelmeztető funkció, a BMW Head-Up kijelző, a Surround View funkció, a Remote 3D View funkció, a BMW Drive Recorder és a Remote Theft Recorder.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink