Gyártók Új modellel elektrifikál a BMW M

Új modellel elektrifikál a BMW M

autopro.hu | 2022.09.29 10:18

Új modellel elektrifikál a BMW M

Fotó: BMW PressClub Magyarország

Fennállása ötvenedik évfordulóját ünnepelve a BMW M GmbH az első olyan nagy teljesítményű modelljét is reflektorfénybe gurítja, amelyben hálózatról tölthető hajtáslánc-technológia dolgozik. A V8-as benzinmotor és a nagyteljesítményű elektromos motor párosát csatasorba állító plug-in hibrid hajtáslánc-technológia letaglózó menetdinamikai adottságokkal vértezi fel a BMW XM modellt.

Hirdetés

Az újfejlesztésű M Hybrid hajtáslánc-technológia, a látványos stílusjegyekkel megfűszerezett, rendhagyó formanyelv és a BMW XM utasterét átjáró, progresszív luxus hangulat egysége a Sports Activity Vehicle (SAV) modellek olyan új értelmezését váltja valóra a nagy teljesítményű szegmensben, amely új célcsoportokkal ismerteti meg a BMW M modellek hamisítatlan vezetési élményét.

A BMW XM a BMW M GmbH jubileumi évében bemutatott újdonságok fénypontjaként ünnepli világpremierjét, a BMW M1 óta a divízió első önálló modelljeként. Formanyelvében számos apró részlet utal a középmotoros sportautó-legendára. A BMW XM sorozatgyártása 2022 decemberében kezdődik az Egyesült Államokban, a BMW Group spartanburgi létesítményében. Az első példányok 2023 tavaszán érkeznek meg a márkakereskedésekbe. A nóvum három kulcsfontosságú értékesítési piaca az Egyesült Államok, Kína és a Közel-Kelet lesz.

Lebilincselő menetteljesítmény

Az új modellben debütáló M Hybid hajtáslánc-technológia maximális rendszerteljesítménye 653 lóerő, amelyet a 489 lóerő maximális teljesítményre képes belső égésű erőforrás és a 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. A technológia alapját egy újfejlesztésű, magas fordulatszám-tartományig kalibrált, 4.4 liter hengerűrtartalmú V8-as benzinmotor adja, amelyben a legkorszerűbb M TwinPower Turbo technológia dolgozik.

A nyolchengeres benzinmotor teljesítmény-leadását egy nagy teljesítményű elektromos motor támogatja meg, amelyet a tervezők a nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltóba építettek be. Az M Hybrid hajtáslánc-technológia csúcs rendszer-forgatónyomatéka 800 newtonméter, amelyet a 650 newtonméter csúcs forgatónyomaték leadására képes belső égésű erőforrás és a 280 newtonméter csúcs forgatónyomatékú elektromos motor együtt állít elő. A BMW XM 4,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre.

Tisztán elektromos vezetés és összkerékhajtás

A középkonzolon található M Hybrid gombbal a háromféle vezetési üzemmód, a Hybrid, az Electric és az eControl. bármelyike aktiválható. Az Electric üzemmód zéró emissziójú utazást tesz lehetővé, akár 140 kilométer/órás sebességgel és akár 82–88 kilométeren keresztül. Mindez a modell padlólemezébe épített nagyfeszültségű akkumulátornak köszönhető, amelynek nettó kapacitása 25,7 kilowattóra.

A hajtáslánc-technológia teljesítményét a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás továbbítja a négy hajtott kerék felé. A technológia a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozik, amely 4WD Sport üzemmódban érezhető leginkább.

Fotó: BMW PressClub Magyarország

Érkezik a legerősebb M-es BMW

2023 őszén a portfólió a BMW XM Label RED csúcsmodellel bővül, amely a BMW M GmbH történetének legerősebb közúti modelljeként érkezik meg az utakra. A modell maximális rendszerteljesítménye 748 lóerő, amelyet a 585 lóerő teljesítményű belső égésű erőforrás és a 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. Ehhez 1000 newtonméter csúcs rendszer-forgatónyomaték társul.

Csúcstechnológiás futómű

A BMW XM kifinomult futómű-technológiája a vérpezsdítő vezetési élmény és az utastérben átélhető, pihentető utazás páratlan egységét teremti meg.

A BMW XM futómű-technológiája az első tengelyen egy kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal, a hátsó tengelyen pedig ötkaros kerékfelfüggesztéssel dolgozik, mindkét tengelyen M-specifikus elasztokinematikai hangolással. A modell alapfelszereltségének az adaptív BMW M Professional futómű-technológia is része, amely a típus-specifikus spirálrugókat, az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókat, valamint – a BMW M modellek történetében először – a 48 voltos technológiával dolgozó, elektromechanikus dőlés- és borulásgátló rendszert is magába foglalja. A kiegészítő Active Roll Comfort funkcióval ez utóbbi oldalanként képes automatikusan csökkenteni az egyenetlen útfelületből adódó karosszéria-kilengéseket, miközben a karosszéria hasmagasságát is aktívan állítja. A BMW XM alapfelszereltségének része továbbá – a BMW M modellek történetében ugyancsak először – az aktív hátsókerék-kormányzás is, amely nagymértékben fokozza a modell kanyardinamikáját, sávváltásokkor pedig iránystabilitását.

Fotó: BMW PressClub Magyarország

Személyre szabott vezetési élmény

A BMW XM középkonzolján található vezérlőpanel egy sor típus-specifikus gombnak otthont ad, amelyekkel a számtalan módon szabható személyre a vezetési élmény. A sorban első ízben megtalálható az M Hybrid gomb is, amellyel a kívánt vezetési üzemmód aktiválható, a Setup gombon keresztül a hajtáslánc-technológia, a futómű-technológia, a kormánymű, a fékrendszer, az összkerékhajtás és az energia-visszatáplálás karakterisztikája állítható be.

Az M Mode gomb a kijelzett tartalmak és a vezetést támogató rendszerek működési elvének személyre szabását segíti. Amint a vezető az alapbeállításként aktiválódó Road beállításról Sport beállításra kapcsol, a vezetést támogató rendszerek közbeavatkozásai kizárólag a sportos vezetéshez szükséges alapvető funkciókra korlátozódnak – akárcsak a digitális műszeregységen megjelenített tartalmak. A kormányra helyezett BMW M memóriagombokkal két átfogó járműbeállítás is egyetlen gombnyomással aktiválható. Az M1 és M2 gombokra az M Hybrid hajtáslánc-technológia kívánt működési üzemmódja, a belső égésű erőforrás karakterisztikája, a dinamikus menetstabilizáló rendszer működési határértéke és a BMW M Steptronic automataváltó karakterisztikája programozható fel.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink