Gyártók Új elektromos SUV-kat tervez a Volvo és a Polestar

Új elektromos SUV-kat tervez a Volvo és a Polestar

autopro.hu/V.M. | 2021.12.09 15:19

Új elektromos SUV-kat tervez a Volvo és a Polestar

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Az XC90 és Polestar 3 piacra dobása után a Volvo és testvérmárkája, a Polestar is egy-egy új, belépő szintű elektromos szabadidőjárművel fogja bővíteni kínálatát a következő években.

Hirdetés

A Volvo, médiaértesülések szerint egy, a Mercedes-Benz EQA-hoz hasonló méretű kompakt SUV-n dolgozik, ami kulcsszerephez fog jutni abban, hogy 2025-re az elektromos modellek tegyék ki a márka eladásainak legalább felét. A brit Autocar szerint mostanra megerősítést nyert, hogy az új SUV az XC90 utódjaként érkező tisztán elektromos crossover után fog megjelenni. Hasonlóan ahhoz, áramvonalas sziluettel fog rendelkezni a légellenállás minimalizálása érdekében.

A várhatóan az XC20 vagy C20 nevet kapó modell az első olyan Volvo lesz, ami a Geely SEA padlólemezére fog épülni. Ezt a padlólemezt először a frissen született Zeekr kínai prémium márka 001-es modelljéhez használták fel. A 2022-től kapható shooting brake 86 vagy 100 kilowattórás akkumulátorral választható, amivel maximális hatótávolsága eléri a 700 kilométert. Ez azt jelenti, hogy a Volvo új modellje is hasonlóan nagy hatótávolsággal rendelkezhet majd.

A Zeekr a 001-esről azt állítja, hogy 360 kilowattos teljesítménnyel tölthető, ezzel 120 kilométer megtételéhez szükséges energia mindössze öt perc alatt táplálható az akkumulátorba.

Kupésított SUV-n dolgozik a Polestar

A kizárólag elektromos modelleket kínáló Polestar a második SUV-ját a Polestar 2 és 3 modellek közé fogja pozicionálni méret és felszereltség tekintetében is. A típus a lejtős tetővonalú Polestar 3 SUV dizájnelemeit fogja magán viselni, de egy annál elérhetőbb árú járműként képzelik el.

A Polestar körülbelül 48 ezer eurós (17,6 millió forint) árat tart valószínűnek. Az árbeli és méretbeli pozicionálás alapján az új SUV több paraméterében is közel állhat a Volvo C40 Recharge elektromos crossoverhez, ami azt jelenti, hogy osztozhat azzal a CMA platformon, ami 64 és 78 kilowattórás akkukkal készül.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink