Gyártók Új elektromos modellt dob piacra az Audi

Új elektromos modellt dob piacra az Audi

autopro.hu/P.B. | 2022.11.09 16:19

Új elektromos modellt dob piacra az Audi

Fotó: Audi Mediacenter

2023-ban érkezik az Audi Q8 e-tron, ami valójában a 2018-ban bemutatott Audi e-tron SUV megújult és átnevezett változata. A szokás szerint a modellből a „sima” verzió mellett Sportback karosszériával sportosabb kiadások is érkeznek.

Hirdetés

A vizuális frissítések mellett az új kiadás optimalizált hajtáskoncepcióval, jobb aerodinamikával, nagyobb töltési teljesítménnyel és akkumulátorkapacitással érkezik. Az új funkcióknak hála a hatótávolság akár 582 kilométer is lehet az alapmodell esetében és 600 kilométer a Sportbackben – mindkettő a WLTP szabvány szerint értendő érték.

A modell műszaki alapjai változatlanok: a névváltoztatás ellenére a Q8 e-tron az MLB evo belsőégésű motorplatform továbbfejlesztett változatára épül, és majd csak a 2026-ban érkező utód - amely szintén a brüsszeli gyárban fog készülni – épül majd a tisztán elektromos PPE platformra.

Összesen hat verzió

Mindkét karosszériatípushoz három hajtásváltozat is lesz: az 50-es kódszámú alapmodellben a teljesítmény boost üzemmódban 250 kilowattra nő az eddigi 230-ról, míg az 55-ösben mindkét motornál 300 kilowatt marad a teljesítmény. Az 50-es és az 55-ös végsebességét is 200 kilométer/órára korlátozzák. A három motoros e-tron S csúcsmodell a jövőben SQ8 e-tron lesz, de továbbra is 370 kilowattóra marad a teljesítménye, amihez továbbra is a brutális 973 Newtonméter párosul majd.

A szinte változatlan teljesítményadatok ellenére van egy fontos változás a hajtásban: az Audi hű maradt az aszinkron motor koncepciójához, de a hátsó tengelyen lévő egység kialakítását tizenkét tekercsről 14-re változtatta. Ugyanazzal az árambemenettel a motor erősebb mágneses teret hoz létre, ami viszont nagyobb motornyomatékot biztosít. Ha ezt nem hívják le, az elektromos motornak kevesebb áramra van szüksége a nyomaték felépítéséhez. Ez csökkenti a fogyasztást és növeli a hatótávolságot.

Új akkumulátorok

A legfontosabb változás az akkumulátorokban rejlik: az Audi továbbfejlesztette a Q8 e-tron akkumulátorát, ami így húsz százalékkal nagyobb energiasűrűséggel bír. Az 55-ös és az SQ8 modellek nagyobb, 114 kilowattórás akkumulátorcsomagot kapnak, míg az 50-es kisebb, 95 kilowattórás csomaggal érkezik.

Ennek az akkumulátornak a töltési teljesítménye 170 kilowatt, amivel az Audi közlése szerint 31 perc alatt tölthető fel tízről nyolcvan százalékra az akku. A váltakozó áramú oldalon alapkivitelben 11 kilowatt, opcionálisan 22 kilowatt marad a teljesítmény – vagyis otthoni töltés esetén még több idővel kell számolni a nagyobb akkumulátorok miatt

Az Audi szerint a karosszéria újratervezésekor az aerodinamikára helyezték a hangsúlyt. A Sportback esetében a légellenállási együttható értéke 0,26-ról 0,24-re, a SUV-nál 0,28-ról 0,27-re csökkent. Ezt több apró intézkedéssel sikerült elérni, például az alvázra helyezett kerékspoilerekkel vagy a hűtőrácson elhelyezett elektromos lamellával, amely a hűtési igényektől függően szabályozza és optimalizálja az elülső légáramlást.

A november közepétől megrendelhető új Audi Q8 e-tron és Audi Q8 Sportback e-tron piaci bevezetését 2023 február végére tervezik Németországban és a legfontosabb európai piacokon. Az USA-ban a tervek szerint április végén mutatják be a modellt. Az Audi Q8 e-tron alapára Németországban 74.400 euró.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink