Gyártók Új elektromos furgont mutatott be a Mercedes

Új elektromos furgont mutatott be a Mercedes

autopro.hu/P.B. | 2023.02.09 04:20

Új elektromos furgont mutatott be a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Media

A Mercedes-Benz Vans szisztematikusan villamosítja az összes modellsorozatát. A gyártó szerint új eSprinter a hatékonyságával, a hatótávolságával és a terhelhetőségével tűnik majd ki. A modellt Európában és Észak-Amerikában is gyártják, és a jövőben mintegy hatvan piacon lesz elérhető.

Hirdetés

Az új eSprinter 113 kilowattóra hasznos kapacitású akkumulátorral van felszerelve, és a WLTP szerint akár 400 kilométeres hatótávolságra is képes lesz, sőt, a gyártó szerint városi környezetben akár 500 kilométer is lehet a hatótáv. 2022 októberében egy próbaút során az eSprinter egy akkumulátortöltéssel tette meg a 475 kilométeres távolságot Stuttgarttól Münchenig és vissza.

Az elektromos motor a hátsó modulba van beépítve. A furgon 100 és 150 kilowattos csúcsteljesítményben kapható, forgatónyomatéka pedig akár 400 newtonméter is lehet.

A jármű egy új koncepciónak hála három modulból áll: az első és a hátsó modul között található a nagyfeszültségű akkumulátorral ellátott alváz. A gyártó szerint ez lehetővé teszi „különféle átalakítások és felépítmények fejlesztését és tervezését” – ez korábban csak a hagyományos hajtású Sprinterek esetében volt lehetséges.

Jön még több verzió

Az említett 113 kilowattórás akkuval szerelt változat az első, és egyben a legnagyobb a kínálatban. Hosszú távon az eSprinter 56 vagy 81 kilowattórás akkumulátorokkal is elérhető lesz. Az akkumulátorok lítium-vas-foszfát kémiájuk lesznek, és aktív hőkezelési rendszerrel is felszerelik őket.

Az akár 400 kilométeres hatótávval az eSprinter felhasználási lehetőségei elentősen bővülhetnek. A most bemutatott modellel vizuálisan csaknem teljesen azonos karosszériájú, jelenlegi generáció 41 és 55 kilowattórás akkuval volt elérhető – és így gyakorlatilag csak rövid távú használatra alkalmas a fuvarozásban.

Az új eSprinter első változatának raktérfogata 14 köbméter, a megengedett össztömeg pedig legfeljebb 4,25 tonna. A Mercedes szerint az alvázban a tengelyek között található nagyfeszültségű akkumulátor alacsony súlypontot biztosít. Néhány vásárló számára pedig ugyanilyen fontos újítás: a jövőben az eSprinter utánfutót is vontathat majd.

2025 közepétől a Mercedes-Benz kizárólag tisztán elektromos kisteherautó modelleket kíván piacra dobni. Ennek érdekében a cég új elektromos platformjára támaszkodik, amelyet kezdetben három kontinensen használnak majd.

Új szint

„Az új eSprinterrel új szintre emeljük az elektromos furgonok szegmensét. A hatékonyság, a hatótáv és a terhelhetőség hármasa, valamint a TCO optimalizálása az új eSprintert a Mercedes-Benz Vans valaha volt legsokoldalúbb elektromos modelljévé teszi” – nyilatkozta Mathias Geisen, a Mercedes-Benz Vans vezetője.

Az új eSprinter az Egyesült Államokban és Kanadában már az év második felében, Európában pedig a 2023-as év végén mutatkozik be. A modellt Düsseldorfban, Ludwigsfeldében és az Egyesült Államokban, Charlestonban is fogják gyártani.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink