Gyártók Új e-autókkal készül Európának a Toyota

Új e-autókkal készül Európának a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2023.12.04 12:23

Új e-autókkal készül Európának a Toyota

Fotó: Toyota Europe Newsroom

Legfrissebb tervei szerint a Toyota Motor 2026-ra hat akkumulátoros elektromos járművet fog kínálni Európában. A vállalat úgy számol, hogy ugyanekkorra ezen modelljei fogják adni a helyi értékesítéseinek több mint ötödét.

Hirdetés

A Toyota fontos szerepet játszott az autóipar elektrifikációjában a hibrid hajtású Prius által, az akkumulátoros elektromos szegmensben azonban lemaradásba került riválisaihoz képest. Ezen a helyzeten javítana új modelljeivel a gyártó, ami 2026-ra évente több mint 250 ezer akkumulátoros járművet szeretne eladni Európában.

Az új elektromos típusok közül kettő koncepcióját az új tervek bejelentésekor mutatta be a japán autógyártó. Az egyik egy kisméretű SUV, ami 2024-től lesz elérhető Európában, míg a másik egy „sport crossover”, ami 2025-ben fog megjelenni.

Globálisan a Toyota évente 1,5 millió akkumulátoros elektromos járművet kíván értékesíteni 2026-ra. Ez az eladások gyors növelését követeli meg, ugyanis az idei első tíz hónapban a Toyota és a Lexus 8,5 millió eladott járművének csak 1 százaléka – vagyis kevesebb, mint 100 ezer – volt akkumulátoros elektromos – idézte fel a Reuters.

Rossz időzítés?

A Toyota egy olyan időszakban készül e-autós eladásainak drasztikus növelésére, mikor a villanyautó-kereslet kapcsán egyre nagyobb a bizonytalanság. A piac várttól elmaradó ütemű növekedése elektrifikációs terveik módosítására kényszeríti az autógyártókat, miközben a potenciális vásárlók iránt még kiélezettebbé vált a verseny – ahogy azt a 2023-at végig kísérő árháború is mutatja. A jelenlegi piaci környezet összességében nehezebbé látszik tenni a Toyota dolgát az elektromos ambíciói valóra váltásában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink