Gyártók Új céggel csinál adatból pénzt a Stellantis

Új céggel csinál adatból pénzt a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2023.01.10 09:23

Új céggel csinál adatból pénzt a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis autóipari konszern Mobilisights néven külön cég alapítását jelentette be. Az adat mint szolgáltatás (Data-as-a-Service – DaaS) területre fókuszáló entitás vállalati ügyfeleknek fog adatalapú szolgáltatásokat nyújtani az autógyártó járműveiből származó adatokra alapozva.

Hirdetés

A Mobilisights szolgáltatásaival cégeket, köztük autógyártókat, közszolgáltatókat, oktatási- és kutatóintézeteket céloz, támogatva az adatalapú döntéshozatalt – áll a Stellantis közleményében.

„Megfelelően hasznosítva az összekapcsolt járművekből származó szenzor- és egyéb adatok nagy haszonnal kecsegtető szolgáltatások és alkalmazások széles sorát teszik elérhetővé kezdve a személyre szabott használatfüggő biztosítástól az útburkolati veszélyforrások észlelésén át a forgalommenedzsmentig” – mondta el Sanjiv Ghate, a Mobilisights vezérigazgatója a cég alapításának bejelentésekor.

A Mobilisights a Stellantis 14 márkájának járműveiből származó adatokra alapozza működését. Az adatok felhasználásával szolgáltatásokat fog nyújtani, továbbá magukat az adatokat is át fogja nyújtani az azt igénylő ügyfeleinek.

A Stellantis-nak már ma is több millió összekapcsolt, tehát adatokat szolgáltató járműve van az utakon, 2030-ra pedig a számuk eléri a 34 milliót a tervek szerint.

A 2021 elején megalakult konszern célja, hogy a következő évtized elejére évente 20 milliárd euró bevételhez jusson szoftverekből és kapcsolódó szolgáltatásokból – amihez a Mobilisights is hozzá fog járulni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink