Gyártók Új beruházás erősíti Kanada e-mobilitási szerepét

Új beruházás erősíti Kanada e-mobilitási szerepét

autopro.hu/V.M. | 2023.08.18 12:22

Új beruházás erősíti Kanada e-mobilitási szerepét

Fotó: Ford Media Center

A Ford Motor dél-koreai partnereivel közösen közel 900 millió amerikai dollárt fektet be annak érdekében, hogy a kanadai Québec tartományban felhúzzon egy akkumulátor-alapanyagokat előállító üzemet.

Hirdetés

Az amerikai autógyártó a hazánkban is beruházó EcoPro BM és SK On vállalatokkal összefogásban építi fel az üzemet, ami évente 45 ezer tonna katódanyagot fog szolgáltatni a Ford elektromos járműveihez.

Az autógyártó közleményében magas minőségű nikkel-kobalt-mangánként nevezi meg a jövőben előállítandó anyagot, ami olyan akkumulátorokba fog kerülni, amik a mainál jobb teljesítményt fognak nyújtani és nagyobb hatótávolságot tesznek majd lehetővé.

A Ford továbbá azt is megosztotta, hogy a 2026 első felére elkészülő üzemben előállított katódanyagot az észak-amerikai piacra szánt elektromos hajtású platós kisteherautókhoz fogják felhasználni.

Sorra érkeznek a beruházások

A Ford mostani beruházása csak egyike a Kanadában megvalósuló elektromobilitási projekteknek, amiket a nikkel, lítium és kobalt készletekkel rendelkező ország kormánya maga is ösztönöz pénzügyi támogatásokkal.

Korábban a Stellantis és a Volkswagen is akkumulátorcella-gyárak építését jelentették be Ontario tartományban, a kanadai autóipar központjában. Ezenkívül a General Motors és a koreai Posco Future M tavaly egy akkumulátoranyag-üzem építését jelentették be, hasonlóan a német Basf vegyipari óriáshoz – áll a Reuters összesítésében.

A Ford továbbá idén áprilisban közölte, hogy 1,8 milliárd dollárból állítja át Oakville-ben működő autógyárát kizárólag elektromos járművek készítésére.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink