Gyártók Új autógyártó született Honda-Sony összefogásban

Új autógyártó született Honda-Sony összefogásban

autopro.hu/V.M. | 2022.10.13 15:19

Új autógyártó született Honda-Sony összefogásban

A Sony Vision-S 01 szedán koncepcióautó | Fotó: Sony

A Honda autógyártó és a Sony elektronikai vállalat közös céget alapított Sony Honda Mobility néven. Az új vállalatot „magas hozzáadott értékű” saját elektromos autók tervezésének és értékesítésének céljával hozták létre.

Hirdetés

A Honda és a Sony még márciusban állapodott meg mobilitási területen való stratégiai együttműködésről, ezt aztán júniusban a Sony Honda Mobility (SHM) vegyesvállalat létrehozására irányuló megállapodás aláírása követte.

A tokiói székhelyű vállalatban a kettő partner 50-50 százalékos részesedéssel rendelkezik. Deklarált céljuk, hogy a közös céget egy „mobilitási technológiai vállalattá” alakítsák, amely új szoftverközpontú technológiákat kínál.

Még keveset tudni

Az SHM első autóját valamikor 2025 végén dobják piacra. A kiszállítások az Egyesült Államokban 2026 tavaszán, míg Japánban az év második felében kezdődnek majd.

Egyelőre nem ismertek a típus pontos műszaki jellemzői, ahogy a várható dizájn sem. Mindazonáltal a Sony korábban már bemutatta a Vision-S szedán és SUV koncepciókat (a kezdőképen), melyek talán következtetni engednek a Sony és a Honda közös tervezésében megvalósuló első autó jellemzőire. A koncepciókat kettő elektromos motor hajtja, melyek együttesen 400 kilowattos teljesítményt nyújtanak.

Ezenkívül a Honda és a Sony a cégalapítás alkalmával közölték, hogy az SHM hármas szintű önvezetésre képes rendszert kíván fejleszteni, továbbá felhőalapú szolgáltatásokat tervez csatolni járműveihez.

Az SHM első modelljét a tervek szerint a Honda valamelyik észak-amerikai egységében fogják összeszerelni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink