Gyártók Úgy összetörték a Fabiát, hogy csillagokat látott

Úgy összetörték a Fabiát, hogy csillagokat látott

autopro.hu | 2014.11.14 15:48

Úgy összetörték a Fabiát, hogy csillagokat látott

A legmagasabb minősítést szerezte meg az új Fabia az Euro NCAP töréstesztjén. A minősítés a felnőtt- és gyermek-utasvédelem, a gyalogosvédelem és a biztonsági vezetői segédrendszerek értékelésén alapul.

Hirdetés

Az új Skoda Fabia mind az öt értékelési szempont (felnőtt- és gyermek-utasvédelem, biztonsági vezetői segédrendszerek és gyalogosvédelem) szerint a legmagasabb, azaz ötcsillagos minősítést kapta. Az értékelés külön kiemeli a Fabia rendkívül szilárd utascelláját. A kisgyermekek (18 hónapos korig) biztonsága terén a Fabia a maximális pontszámot szerezte meg, s a háromévesek számára nyújtott védelmét is nagyon jónak találták.

A modell olyan biztonsági rendszereket is felvonultat kínálatában, amelyek korábban csupán a nagyobb járműkategóriák kiváltságai lehettek. Premierjét tartja a Fabia sorozatban az extrafelszerelésként kínált, integrált városi vészfék-funkcióval kiegészített front assistant rendszere. E technika radarérzékelőjével folyamatosan ellenőrzi az elöl haladó jármű távolságát, s szükség esetén közbelép, eszköztára pedig a figyelmeztető jelzéstől egészen az önműködő vészfékezésig terjed. Szintén első ízben áll rendelkezésre modell számára a másodlagos ütközésvédelem funkció amely az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) részeként a balesetet követő másodlagos ütközések veszélyét mérsékli.

Mindezeken túl első alkalommal rendelhető a Fabia fáradtságérzékelő rendszerrel, a további biztonsági berendezések között pedig a sebességhatároló, az emelkedő-asszisztens és az elektronikus gumiabroncs-nyomásellenőrző is megtalálható.

Szükség esetén akár hat légzsák – első, oldal- és fejlégzsákok – óvhatja a hárompontos biztonsági övekkel közösen a bennülőket. A színvonalas passzív biztonság alapjául a nagyszilárdságú karosszériaszerkezet és annak célzottan kialakított gyűrődő zónái szolgálnak.

Az Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) európai közlekedési minisztériumok, autóklubok, biztosítók és fogyasztóvédelmi szervezetek független konzorciuma, amely töréstesztjei alapján az új járműmodellek biztonságát értékeli.

Kiemelt Partnereink