Gyártók Túl van az orosz kivonuláson a Renault

Túl van az orosz kivonuláson a Renault

autopro.hu/P.B. | 2023.07.28 08:19

Túl van az orosz kivonuláson a Renault

Fotó: Renault Media

A Renault érezhetően jobban teljesített az idei év első felében, mint tavaly. A vállalat jelentős profitra tudott szert tenni, miközben az előző év azonos időszakában még mínuszban volt a korábban erős oroszországi üzletágból való kilépés miatt.

Hirdetés

A Renault Csoport 2,1 milliárd eurós üzleti eredményt ért el 2023 első felében. Tavaly ehhez képest 1,4 milliárd eurós veszteséget jelentett a cég, elsősorban az orosz piacról való kivonulás miatt.

Az első hat hónapban a cég árbevétele több mint negyedével 26,8 milliárd euróra nőtt, miközben az árfolyamhatások továbbra is mérséklődtek. A plusz elsősorban az áremelkedésnek köszönhető, mivel az eladások kevésbé erősen, 13 százalékkal nőttek. A francia OEM 1,13 millió járművet értékesített az idei év első hat hónapjában.

Az árbevétel 7,6 százaléka volt az üzemi profit, ami három százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. Jose Asumendi, a JPMorgan elemzője szerint az eredmények egyértelműen jobbak voltak a piac által vártnál.

A Renault június végén már megemelte az évre vonatkozó kilátásait: Luca de Meo vezérigazgató hét-nyolc százalékos üzemi haszonkulcsot szeretne elérni – írja az Automobilwoche.

Amint arról az autopro.hu beszámolt, a Renault csökkenti részesedését partnercégében, a Nissanban. A két vállalat szövetsége ugyan megmaradt és kiterjedt az elektromos üzletágra is, de a kapcsolatot nem fűzték szorosabbra.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink