Gyártók Túl van a válságon a Renault Csoport

Túl van a válságon a Renault Csoport

autopro.hu/V.M. | 2023.02.16 14:18

Túl van a válságon a Renault Csoport

Fotó: Renault Media

A Renault Csoport négy év elteltével idén először fog részvényeseinek osztalékot fizetni, hála a tavalyi év jelentős javulást mutató pénzügyi eredményeinek, amit a vállalat vezére a válságos időszak végeként értékelt.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy jelentős befektetések után kivonult Oroszországból, a Renault Csoport 2022-ben a működési eredményrátáját képes volt megkétszerezni, ezáltal 5,6 százalékra növelni.

Nem számolva az AvtoVaz-ban birtokolt többségi tulajdonrész átadásával, az adózás utáni eredmény 1,1 milliárddal, 1,6 milliárd euróra nőtt éves összevetésben. Úgy tűnik, hogy ezzel a vállalatnak sikerült tartósan visszatérnie a nyereséges működéshez, miután a koronavírus-járvány kitörésének évében, és 2019-ben is veszteséget termelt.

„Kint vagyunk a vészhelyzeti tanácsteremből, visszatértünk a játékba, és ismét készek vagyunk repülni és versenyezni” – fogalmazott Luca de Meo vezérigazgató az eredményismertetést követő sajtótájékoztatón.

A Renault 2020-ban mutatta be átstrukturálási stratégiáját, amiben költségcsökkentést és a magasabb árréssel értékesíthető modellek előtérbe helyezését jelölte meg célként. A jó pénzügyi eredményeket új modellek bevezetésének, elektromos járműveinek és a kevesebb árengedménynek tulajdonította a vállalat.

Évek óta nem volt példa ilyenre

Az ígéretes eredményekre tekintettel a Renault részvényesei részvényenként 0,25 eurót fognak kapni osztalékként. Utoljára 2019-ben fizetett osztalékot a vállalat, akkor részvényenként több mint három eurót – emlékeztet a Reuters.

Hosszabb távon a francia autógyártó eredményeire a Nissannal és a Mitsubishivel alkotott szövetségének megújítása is jó hatással lehet majd.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink