Gyártók Tőzsdére tart a Chrysler, kockáztat a Fiat

Tőzsdére tart a Chrysler, kockáztat a Fiat

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2013.09.26 15:36

Tőzsdére tart a Chrysler, kockáztat a Fiat

Folytatódik a csatározás az olasz autógyártó és az amerikai autóipari munkások szakszervezetének egészségbiztosítási alapja (UAW) között a Chrysler ügyében.

Hirdetés

Tőzsdére viheti a Chryslerben meglévő részesdését az amerikai autóipari munkások szakszervezetének egészségbiztosítási alapja (UAW) már akár 2014 első negyedévében - írja a Portfolio.hu. Ezzel pont kerülhet az évek óta tartó vitára a Fiat és az Amerikai Munkások Szakszervezete (VEBA) között, ami azért robbant ki, mert az olasz autógyártó rendre kevesebbet ajánlott a VEBA részesedésért, mint az szerintük jogos lett volna. Ezzel a Fiat sokat kockáztat, tudja ezt a cég vezére, Sergio Marchionne is, ugyanakkor egyelőre igazi hazardőrként viselkedve nem enged a nyomásnak.

A témáról már írtunk korábban: a Veba állítólag több mint 5 milliárd dollárt (több mint 1100 milliárd forintot) kér a pakettért, és azzal fenyegetőzik, hogy tőzsdére viszi tulajdoni hányadának egy részét. A Fiat a hírek szerint fele ennyit adna a részesedésért.

A történet 2009-ben kezdődött, amikor a harmadik legnagyobb amerikai autógyártót az amerikai állam és a Fiat közreműködésével sikerült megmenteni a csődtől. Ekkor a Fiat a pénzügyi segítségért cserébe 20 százalékos részesedést szerzett a Chryslerben, valamint további opciós jogokat kapott újabb részesedések megvásárlására, melynek köszönhetően mostanáig 58,5 százalékra növelhette befolyását az amerikai autóipari vállalatban. Az amerikai államon keresztül pedig az Amerikai Autóipari Munkások Szakszervezete (VEBA) 41,5 százalékos részesedésre tett szert a társaságban - emlékeztet a lap.

Kiemelt Partnereink