Gyártók További száz hektár kéne a Teslának a Giga Berlinhez

További száz hektár kéne a Teslának a Giga Berlinhez

autopro.hu/E.L. | 2020.09.24 08:22

További száz hektár kéne a Teslának a Giga Berlinhez

Fotó: Twitter/ElonMusk

A Giga Berlin telephelyén, a németországi Brandenburgban már 90 hektárnyi erdős részt irtottak ki, és most további száz hektárt akarnak hozzáadni a gyár területéhez. A vállalat előzetes kérelmet nyújtott be, amit megerősített a brandenburgi Környezetvédelmi Minisztérium Kibocsátás-ellenőrzési Osztálya.

Hirdetés

Továbbra sem világos, hogy a kérelem felülvizsgálata során esedékes-e környezeti audit is, ami bonyolítaná az eljárást. A Tesla eredetileg csak a háromszáz hektáros birtok felét tervezte megtisztítani, azonban júniusban a társaság átdolgozott terveket nyújtott be, amelyek szerint a szabad területnek el kell érnie a 190 hektárt.

A kérvény tartalma

A Teslamag értesülései alapján egy második előzetes kérelmet is benyújtott a gyártó, de a hírportál a tartalommal kapcsolatban nem tudott pontos információkkal szolgálni. A jelentés szerint a Tesla Giga projekt vezetője, Evan Horetsky a múlt héten egyértelművé tette, hogy ez a kérelem már a gyártóberendezésekről szólhat.

A Tesla Berlin mellett, Grünheide-ben épülő Gigafactory 4 gyárának építési terve eddig kizárólag a Szövetségi Kibocsátás-ellenőrzési Törvény által lehetővé tett ideiglenes engedélyeken alapult. Jörg Steinbach, Brandenburg gazdasági minisztere szerint a környezetvédelmi engedély már rendelkezésre fog állni december közepére. Továbbá az építési projekt ellen benyújtott 406 tiltakozást szeptember 23-tól tisztázni fogják.

A környezetvédelmi engedély becsült kiadási dátumán kívül Steinbach a múlt héten nyilatkozott a gyár várható foglalkoztatottságáról is. A miniszter szerint lehetséges, hogy a gyár 40 ezer alkalmazottat is szerződtethet az elkövetkezendő tíz évben, a piaci körülményektől függően. Az első hatezer pozícióhoz – a tervezett 12 ezerből –mind a gyártási, mind az adminisztratív munkakörökben már meghatározták a követelmények a brandenburgi közigazgatás elmondása szerint.

Az Egyesült Államok új üzeme

Időközben a Tesla új texasi Gigagyárának építési tervei már az interneten keringenek. Ezek a tervek betekintést nyújtanak az építendő üzembe, ahol a jövőben a Cybertruck fél-elektromos teherautók mellett túl, a Model 3 és a Model Y járműveket gyártják majd. Feltűnő a külső hasonlóság a nevadai Gigagyár 1 és az új projekt között. Egy múlt héten közzétett jelentés szerint a Cybertruck tesztgyártására már 2021 májusában sor kerülhet az austini üzemben, ahol a Giga Berlin után nem sokkal elkezdődtek az építési munkálatok. A nyilatkozat forrása az Austin városában tartott Tesla prezentációról kiszivárgott képek, amiket a Tesla Motors Club publikált – írta az electrive.com.

Kiemelt Partnereink