Gyártók Több száz dolgozót rúg ki a sztrájk miatt a Ford és a GM

Több száz dolgozót rúg ki a sztrájk miatt a Ford és a GM

autopro.hu/P.B. | 2023.10.03 12:19

Több száz dolgozót rúg ki a sztrájk miatt a Ford és a GM

Fotó: X/UAW 2865

A General Motors és a Ford helyi idő szerint október másodikán bejelentette, hogy további 500 dolgozót bocsátanak el négy közép-nyugati gyárból. Az elbocsátást a United Auto Workers sztrájkjának hatása okozza.

Hirdetés

A Ford összesen 330 dolgozót bocsát el két üzeméből, míg a GM 164-et, szintén két gyárból. A GM a múlt hónapban közölte, hogy a sztrájkból eredő alkatrészhiány miatt leállította a kansasi Fairfax-i üzemét, ami 2000 határozatlan idejű elbocsátást eredményezett. A Ford ugyanakkor a sztrájk miatt ideiglenesen mintegy 600 dolgozót bocsátott el egy michigani autógyárban, míg a Stellantis közel 370 dolgozót bocsátott el Ohióban és Indianában.

Közben a UAW bejelentette, hogy új szerződési ajánlatot nyújtott be a GM-nek. A GM közölte, hogy megkapta a javaslatot, de még mindig vannak hiányosságok a két fél elvárásai között. A UAW egy újabb tárgyalási kört tartott a Stellantis-nál is. Szeptember végén a UAW kiterjesztette a GM és a Ford újabb üzemeire a sztrájkot, ami immár 19. napja tart.

Sokba kerül

A JPMorgan becslése szerint a sztrájk a GM-nek 191 millió dollárba, a Fordnak pedig 145 millió dollárjába került. Az intézet szerint a gyártóknak van okuk bizakodásra a megállapodással kapcsolatban.

Az Anderson Economic Group a sztrájk első két hetének összesített veszteségét 3,9 milliárd dollárra becsülte – ebben a leállások mellett a beszállítók és a vásárlók veszteségei is benne vannak - írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink