Gyártók Több száz dolgozójától válik meg a Stellantis

Több száz dolgozójától válik meg a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2024.01.17 14:16

Több száz dolgozójától válik meg a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis bejelentette, hogy a tevékenységei felülvizsgálatát követően összesen 539 kölcsönzött munkavállalójától válik meg az Egyesült Államokban. A döntést keményen kritizálta a szakszervezet, ami szerint a vállalatnak lett volna lehetősége nem csak tovább foglalkoztatni, de saját állományába venni a dolgozókat.

Hirdetés

A Stellantis szerint a létszámcsökkentés hozzá fogja segíteni a vállalatot a hatékonysága, a termelékenysége és a versenyképessége megőrzéséhez az elektrifikáció és digitalizáció közepette.

Az érintett munkavállalókat azonnali hatállyal bocsátja el a vállalat, ami az Államokban nemrég kettő telephelyén is ideiglenes leépítést jelentett be. A detroiti Mack Összeszerelőüzemben 2453 főt, míg az Ohio állambeli Toledo Összeszerelőüzemben pedig 1225 alkalmazottat emeltek ki a nyilvántartásból február 5-ig. Ezenkívül a vállalat Olaszországban is több mint 2000 dolgozóját küldi el több hétre az elektromos Fiat és a Maserati modellek iránti gyenge kereslet miatt.

A legrosszabbul keresőket éri csapás

A kölcsönzött munkatársak elküldését élesen kritizálta a United Auto Workers (UAW) autóipari szakszervezet, mely tavaly ősszel rekord béremelést tartalmazó új kollektív szerződést harcolt ki a Stellantis-nál. A The Detroit News által idézett közleményében Shawn Fain, az UAW elnöke emlékeztetett, hogy a vállalattal közel 3000 kölcsönzött dolgozó saját állományba átvételéről állapodtak meg, ennek ellenére ismét „a legrosszabbul fizetett dolgozóknak okoznak fájdalmat.”

„A Stellantis megengedheti, hogy helyesen cselekedjen, és utat nyisson a teljes munkaidős jó autóipari állások felé, de inkább megint úgy döntött, hogy a vezetők és a részvényesek zsebét tömi” – folytatta Fain, hozzátéve, hogy semmi okot nem lát a vállalatnak rekord profitot termelő dolgozók elküldésére.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink