Gyártók Több ezer dolgozójától válik meg a Volvo AB

Több ezer dolgozójától válik meg a Volvo AB

autopro.hu/V.M. | 2020.06.17 09:19

Több ezer dolgozójától válik meg a Volvo AB

Fotó: Volvo Trucks Images and Fim Gallery

A koronavírus-járvány a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és munkagépeket gyártó Volvo AB főbb piacain rövid és közép távon is negatív hatással lesz a keresletre, amire reagálva a svéd vállalat 2020 második felében globálisan mintegy 4100 fővel készül csökkenteni fehérgalléros munkavállalóinak számát.

Hirdetés

A már tavaly csökkenésbe fordult keresletre a jelenleg 104 ezer főt foglalkoztató Volvo Csoport 2019 közepétől ideiglenes munkaszerződések, valamint tanácsadói szerződések felbontásával válaszolt. Idén júliustól további körülbelül 4100 alkalmazottat fognak elbocsátani, akiknek 15 százaléka szaktanácsadó. A leépítés összesen 1250 svédországi munkavállalót érinthet.

A létszámcsökkentés a helyi jogszabályoktól és üzleti szituációtól függően régiónként eltérő módon fog megtörténni. A vállalat sajtóközleménye kiemeli, hogy még több emberüktől kellene megválniuk, a munkahelyek megőrzését segítő állami intézkedések híján.

Martin Lundstedt, a Volvo Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az elbocsátásokat a szakszervezetekkel együttműködve kívánják véghezvinni, illetve hogy a költségcsökkentéssel párhuzamosan fel fogják gyorsítani a technológiaváltást.

A vírushelyzet hatására a járműgyártó első negyedéves adózott eredménye éves összevetésben 56 százalékkal esett, márciusi rendelésállománya pedig 75 százalékkal maradt el a februáritól.

Kiemelt Partnereink