Gyártók Tizenötezer Teslát hívnak vissza

Tizenötezer Teslát hívnak vissza

autopro.hu/Sz.N. | 2020.02.13 10:23

Tizenötezer Teslát hívnak vissza

Fotó: Tesla

A Tesla tizenötezer Model X SUV autóját kényszerült visszahívni Észak-Amerikában kormányszervó meghibásodás gyanújával. A probléma miatt a kormányszervó segéd leállhat, ami megnehezíti az autó irányítását és növelheti a baleset létrejöttének veszélyét.

Hirdetés

Az Országos Közúti Forgalmi Biztonsági Igazgatóság (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) és a Transport Canada szerint az elektromos kormányszervó segédmotort a házhoz rögzítő alumínium csavarok korrodálódhatnak, akár el is törhetnek, ami a szervokormány-segéd működésének részleges vagy teljes leállásához vezethet.

A visszahívás a 2016-ban készült X modelleket érinti. A Tesla elmondása szerint a legtöbb visszahívott Model X jármű 2016 október közepe előtt készült, az azután gyártott modelleket nem érinti. Az amerikai gyártó 2018 márciusában már hasonló visszahívási akciót jelentett be, akkor 123 ezer, 2016 áprilisa előtt készült Model S járművet rendeltek vissza világszerte kormányszervó motorrögzítő csavarok cseréje miatt.

Baleset még nem történt

Az NHTSA elmondása szerint nem történt baleset vagy bármilyen sérülés a visszahívott Model X járművekkel. A visszahívás 14.193 autót érint az Egyesült Államokban és 843-at Kanadában. A Tesla intézi a rögzítőcsavarok cseréjét és szükség esetén cseréli a kormányszerkezetet is.

A gyártó elismerte, hogy „az érintett Model X járművek esetében erőteljes korrózió volt megfigyelhető a csavarokon, melyek az alkatrészeket a kormányszerkezethez rögzítik”. Főleg azoknál a modelleknél volt megállapítható, melyeket hideg időben, sózott utakon használtak. A gyártó elmondta, amennyiben a csavarok tönkre mennek, akkor „nagyobb erőt igényel a kormányzás, főképp lassú, parkoló manőverek esetén”.

Jobban odafigyelnek a megelőzésre

A Tesla is megerősítette, hogy egyetlen, a meghibásodáshoz kapcsolódó balesetről vagy sérülésről sem tudnak.

A Tesla jelezte továbbá, hogy az érintett Model X SUV tulajdonosok addig nyugodtan használhatják járműveiket, amíg nem érkeznek meg az alkatrészek és keresik meg a tulajdonosokat, hogy időpontot egyeztessenek a cserére. Elmondták azt is, hogy a cserekor korrózió ellenes réteget is alkalmazni fognak, hogy felkészüljenek arra, ha esetleg a tulajdonos hideg időjárásban használná az autót – számolt be a Reuters.com.

Kiemelt Partnereink