Gyártók Thomas Geier: a Made by Mercedes-Benz in Kecskemét igazi sikertörténet

Thomas Geier: a Made by Mercedes-Benz in Kecskemét igazi sikertörténet

autopro.hu | 2015.11.03 06:26

Thomas Geier: a Made by Mercedes-Benz in Kecskemét igazi sikertörténet

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary 2014-ben rekordforgalmat ért el, és a kecskeméti gyár több mint harmadával növelte a termelést. A dinamikus fejlődés a Mercedes-Benz globális sikereinek és különösen a Made in Kecskemét prémium kompakt autóknak köszönhető. Thomas Geier gyárigazgató a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary sikertörténetéről számolt be.

Hirdetés

– Hogyan értékeli a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a 2014-es évet?
– 2014 különösen sikeres év volt a vállalat számára. Több mint 150 000 autót gyártottunk, ami több mint egyharmados emelkedést jelent 2013-hoz képest. Ezzel jelentősen hozzájárultunk a világszerte sikeres kompakt autó szegmens növekedéséhez a Mercedes-Benz Cars globális termelési hálózatában. A három műszakban zajló termelés bevezetésével Kecskeméten a munkavállalók létszáma tavaly 3200-ról 4000-re emelkedett. Múlt évben több mint 80 millió eurót fordítottunk további beruházásokra, ebből csaknem 70 millió eurót az új modell, a CLA Shooting Brake gyártásának előkészítésére, melynek gyártása 2015 januárjában kezdődött meg. A vállalat nettó árbevétele 2014-ben az előző évi 2,1 milliárdról 2,8 milliárd euróra emelkedett, ezzel immár bekerültünk a TOP 5 legnagyobb árbevételű vállalat közé Magyarországon.

– Hogyan látják a gyár megnyitása óta megtett utat és a kecskeméti gyár jövőjét?
– A Made by Mercedes-Benz in Kecskemét igazi sikertörténet. Az egész világon érvényben lévő gyártási normáinknak megfelelően a kezdetek óta prémium minőségű járművek gördülnek le a gyár szalagjairól. Amióta 2012-ben megkezdődött a gyártás, folyamatosan emeltük a termelési számokat, és 2014 végéig összesen több mint 300 000 autót gyártottunk. Természetesen gyárunk munkatársai nagyon büszkék rá, hogy az egész világon minden ügyfelünknek kizárólag mi gyártjuk a CLA-t és most már a CLA Shooting Brake-et is. Tisztában vagyunk a felelősséggel, ami ezzel jár, és eddigi sikereinkre építve hosszú távú fejlesztési terveink vannak Magyarországon. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár tehát nagyon jó úton halad, és mint a legmodernebb technológiával rendelkező gépjárműüzem, magasan képzett és erősen motivált munkaerővel, prosperáló jövőnek néz elébe. Mindemellett felelős vállalatként aktív szerepet vállalunk Kecskemét és a régió életében, és hozzájárulunk, hogy Kecskemét a város lakosainak és a jövő generációk érdekében egyaránt, minden területen tovább fejlődjön. A mi szempontunkból egy biztos: a Mercedes-Benz első európai személygépkocsi gyárának felépítése Németország területén kívül, Kecskeméten egyedülálló sikertörténet, amelyből valamennyi partnerünk és mindenekelőtt a Kecskeméten és a régióban élő emberek is profitálnak.

– Mekkora összeget fektetett be eddig a vállalat Kecskeméten, és melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek a gyár életében?
– 2014 végéig hozzávetőleg 1 milliárd eurót fektettünk be Kecskeméten, ebből az építkezésre 800 millió eurót fordítottunk. Gyárunk 2012-es megnyitása és a B-osztály gyártásának megkezdése után az egyik legfontosabb mérföldkő a négyajtós CLA Coupé bevezetése volt 2013 januárjában, amely az első kizárólag Kecskeméten készített Mercedes-Benz modell. 2015 januárja óta a CLA Shooting Brake is ebbe a kategóriába tartozik.

– Hány magyarországi beszállítóval működik együtt a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary?
– Magyarországi székhelyű beszállítóink száma a gyár megnyitása óta folyamatosan növekszik: a gyár indulásakor 17 volt, a CLA gyártásának megkezdésekor 25-re nőtt, majd 2015-ben a CLA Shooting Brake gyártásának bevezetésekor 32-re emelkedett. Ez egyáltalán nem magától értetődő vagy automatikus fejlemény, hanem valóban nagy teljesítmény valamennyi beszállító részéről. Összességében nagyon jó alapot látunk arra, hogy folytassuk ezeket a sikeres együttműködéseket a régión és az országon belül, és lehetőség szerint továbbépítsük azokat.

– Miért érdemes a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél dolgozni?
– A kecskeméti gyár 4000 munkatársával nem csak a régió, de Magyarország legvonzóbb munkahelye, ahogy azt a Randstad 2015-ös reprezentatív felmérése is igazolja. Az, hogy így kiemelkedünk a sorból, főként az általunk kínált karrierépítési lehetőségeknek, a duális képzési rendszerünknek és a munkatársainknak járó egyéb juttatásoknak köszönhető, mint a sportosztály, az ingyenes nyelvoktatás vagy a letelepedési és munkába járási támogatás. Ezen kívül különösen büszkék vagyunk rá, hogy 2015 őszén megnyílt a Mercedes-Benz gyárban dolgozók gyermekei számára létesített Csillag Bölcsőde és Óvoda, amely a Széchenyi 2020 Program keretében valósult meg 250 millió forintból, és csaknem 70 gyermek elhelyezését teszi lehetővé.

– Milyen jelentősége van a duális képzésnek a gyár életében?
– Magyarországon is elsősorban azokra a munkatársakra szeretnénk építeni az állományt, akik duális képzési rendszerünkben sajátították el a szakmát. Ezért vállaltunk úttörő szerepet ennek a képzési formának a magyarországi bevezetésében. A 2011. óta sikeresen működő duális képzési program a tanulók számára kiváló, versenyképes ismereteket kínál a szakközépiskolától a főiskoláig, és ezáltal biztos karrierlehetőséget is. A duális szakképzésben résztvevő első 28 tanuló 2014 májusában fejezte be sikeresen a tanulmányait, és valamennyien állásajánlatot kaptak a gyártól. Jelenleg 4 szakon összesen 92 diák tanul a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél. A duális felsőoktatási képzést 2012-ben vezettük be a Kecskeméti Főiskolával együttműködésben járműmérnök szakon, és ma 21 hallgató folytatja nálunk a tanulmányait.

Kiemelt Partnereink