Gyártók Texasban nyitott gigagyárat a Tesla

Texasban nyitott gigagyárat a Tesla

autopro.hu/D.Á. | 2022.04.12 04:20

Texasban nyitott gigagyárat a Tesla

Fotó: Tesla Gallery

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Tesla új gigagyára a Texas-i Austinban, az Egyesült Államokban. A Model Y autó mellett az abba épített 4680-as típusú akkumulátorcellákat is itt készíti és integrálja akkumulátorcsomagba a Tesla. A megnyitón kívül megemlítendő még, hogy Elon Musk bejelentette egy új modell érkezését.

Hirdetés

A Cyber Rodeo rendezvény keretében a Tesla vezérigazgatója elmondta, hogy ugyan egyelőre a Model Y és annak 4680-as akkumulátorcellái készülnek az új gyárban, jövőre megkezdődik a Tesla Cybertruck gyártása is itt. Musk megerősítette a Tesla Semi elektromos teherautó és a Tesla Roadster sportkocsi érkezését is.

A helyszínválasztással kapcsolatban Elon Musk úgy fogalmazott, Kaliforniában elfogyóban van a hely, ezért olyan hely kellett, ahol nagyra nőhetnek, erre pedig Texasnál nincs alkalmasabb. A Giga Texas a negyedik gyár Fremont, Sanghaj és Grünheide mellett, ami Model Y-okat gyárt, de az új gyár akkumulátorgyártás terén egyedülálló. Musk elmondása szerint minden megvan egy helyen ahhoz, hogy integrált gyártási metódusuk használatával legyártsák és autókba szereljék akkumulátoraikat. A cégvezér a létesítményt a világ valaha volt legkorszerűbbjének nevezte.

A Giga Texas gyár Austinban

A Giga Texas gyár Austinban | Fotó: Tesla Gallery

Azt még nem tudni, a Model Y melyik változata készül majd Austinban az új akkumulátorokkal. A gyártó nemrég bejegyeztetett egy alacsonyabb, 279 mérföld hatótávú variánst, amit az Egyesült Államokban jelenleg kapható Long Range (330 mérföld) és Performance (303 mérföld) alá pozícionál. Jellemzően az új gyárakban először a magasabban felszerelt változatokat készíti a Tesla.

Musk nagy szavai

Elon Musk már most a jövőben jár, és szerinte a Giga Texas lesz Amerika legnagyobb példányszámban termelő gyára. Azt is a fejébe vette, hogy hosszú távon az amerikai autópiac 20 százalékát uralja a Tesla. A cég mesterséges intelligenciával foglalkozó csapata fontos szerepet játszik majd az eladások növelésében – bejelentették, hogy a Kínában Európa és a Közel-Kelet számára készülő Model Y-okban nem lesz többé radar, az önvezető funkciók hardveres biztosításáról kamerák és mesterséges intelligencia fog gondoskodni, Tesla Vision név alatt.

Ugrató Model Y a gyár megnyitóján, a Cyber Rodeo rendezvényen

Ugrató Model Y a gyár megnyitóján, a Cyber Rodeo rendezvényen | Fotó: Tesla Gallery

Pár évvel ezelőtt robottaxi-flottákról is lehetett hallani Muskot beszélni. A mesterséges intelligencia fejlődésével egyre inkább körvonalazódik ez a projekt is: a gyáravatón Elon Musk egy kifejezetten erre a célra szánt, futurisztikus megjelenésű modell megépítését is bejelentette, de további adatokat vagy a piacra kerülés időpontját nem közölte — írta meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink