Gyártók Terveik módosítására kényszerült a PSA és az FCA

Terveik módosítására kényszerült a PSA és az FCA

autopro.hu/V.M. | 2020.09.15 11:22

Terveik módosítására kényszerült a PSA és az FCA

Fotó: Fiat Chrysler Automobiles EMEA Press

A francia PSA Csoport és a Fiat Chrysler a koronavírus-járványra való tekintettel átdolgozták egyesülési tervüket, aminek részeként az olasz-amerikai fél azt is közölte, hogy jelentősen csökkenti a rendkívüli osztalék értékét.

Hirdetés

A PSA jelenleg 46 százalékos részesedéssel rendelkezik a Faurecia autóipari beszállítóban. Az új elképzelések szerint részesedését a tervezettnél később fogja felosztani az egyesülés révén létrejövő Stellantis összes részvényese között.

Az FCA korábban 5,5 milliárd eurónyi rendkívüli osztalékot kívánt kifizetni részvényeseinek az egyesülési folyamat lezárultát követően. Ezt az összeget most 2,9 milliárd euróra csökkentette.

Elemzők a hírt megelőzően már figyelmeztettek, hogy az 5 milliárd eurót is meghaladó kifizetés gyengíthetné a Stellantis pénzügyi helyzetét, méghozzá egy olyan időszakban, mikor az autóiparnak a koronavírus hatásaival is meg kell birkóznia.

Nem akarnak késedelmet

A Reuters meg nem nevezett forrásból úgy értesült, hogy a módosítások hátterében a kettő vállalat pénzügyi stabilitásának javítása, valamint az összeolvadás időben történő teljesülésének biztosítása állt.

A PSA és az FCA várhatóan 2021 első negyedévében fog egyesülni, lehetővé téve számukra, hogy a szinergiákat kihasználva évi több mint 5 milliárd eurót takarítsanak meg. A legkorábbi becslésekben még csak 3,7 milliárd eurós megtakarítás szerepelt.

Ahhoz azonban, hogy a gyártott járművek darabszáma szerint a világ negyedik legnagyobb autógyártója létrejöhessen, előbb az EU-nak is hozzájárulását kell adnia. Az unió korábban úgy találta, hogy lehetséges, a Stellantis versenyt korlátozó mértékű piaci részesedéssel rendelkezne a kishaszongépjárművek piacán összesen tizennégy tagállamban, köztük Magyarországon is. Az Európai Bizottság jelenleg november 13-i határidővel folytat vizsgálatot.

Kiemelt Partnereink