Gyártók Termelési rekord Csehországból

Termelési rekord Csehországból

autopro.hu/B.A. | 2020.02.07 07:21

Termelési rekord Csehországból

Fotó: Škoda Storyboard

A Škoda Auto a vállalat eddigi történelme során 2019-ben gyártott első ízben több mint 900 ezer gépkocsit Mladá Boleslav és Kvasiny csehországi termelési helyszínein.

Hirdetés

Összesen 910 ezer járművével a cseh autógyártó 2,25 százalékkal múlta felül a megelőző évi volument (2018: 890 000 darab), és egyedül a márka „bestsellere”, a Škoda Octavia 260 ezer példányban gördült le a szerelőszalagról.

Moduláris elektromos platform

2020-ban, pontosan a vállalat alapításának 125 esztendős jubileumának évében, új korszak nyílik a Škoda történelmében: Mladá Boleslavban megkezdődik a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjának (MEB) műszaki alapjaira épülő első Škoda-modell gyártása. A Škoda Auto 2025-ig összesen kétmilliárd eurót invesztál az alternatív hajtástechnikák és új mobilitási szolgáltatások fejlesztésébe.

Új fényezőüzem

A Škoda Auto 2019-ben összesen mintegy 590 ezer gépkocsit gyártott Mladá Boleslav-i főüzemében. Egyedül a Škoda Octavia 260 ezer példányban készült itt, és október végén már a „bestseller” negyedik generációjának gyártása vehette kezdetét. További modellsorozatokként a Fabia, a Scala, a Kamiq és a Karoq család tagjai gördülhettek le a vállalat székhelyén a szerelőszalagról, de a cseh autógyártó 570 ezer motort, illetve összesen ugyancsak 570 ezer MQ 200 és MQ 100 típusú sebességváltót, valamint 4000 akkumulátort és több mint 2,312 millió tengelyt is készített Mladá Boleslavban.

Mindemellett a 2019. augusztusban működésbe lépett új fényezőüzemben évente akár 168 ezer karosszéria nyerheti el színét, a vállalat székhelyén rendelkezésre álló fényezőkapacitás ezzel éves szinten összesen 812 ezer darabra bővült. A Škoda Auto 219,6 millió eurót invesztált az új létesítménybe – amely a maga nemében az egyik legkorszerűbb és leginkább környezetkímélő Európában – és több mint 650 új munkahelyet teremtett.

12 millió euró

Kvasiny gyára több mint 85 éves történelme legnagyobb szabású korszerűsítésén és bővítésén esett át. A Škoda jelenleg a Kodiaq nagyméretű szabadidő-autót, a Karoq kompakt szabadidő-autót és a Superb zászlóshajót gyártja itt, a hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtásrendszerű Superb iV modellváltozatot is beleértve.

A vállalat történelmének első villamosított, sorozatgyártású modellje ugyanazon a szerelősoron készül, mint a kizárólag belső égésű motorral hajtott Superb gépkocsik, a gyártási folyamat szükséges módosításaira pedig összesen mintegy 12 millió eurót fordított a Škoda. A Superb iV gyártása 2019. szeptemberben vette kezdetét.

Főegységgyár

A Škoda harmadik csehországi termelési helyszíne Vrchlabíban működik. A gyár tavaly ünnepelte 1864-es megnyitásának 155. évfordulóját, és 1946 óta a Škoda Auto tulajdona. A márka eleinte gépkocsikat készített itt, majd 2012-ben széles körű átalakítás keretében a legkorszerűbb főegységgyárrá építette át e létesítményt. 2019-ben összesen mintegy ezer dolgozó nagyjából 556 ezer DQ 200 típusú kettős tengelykapcsolós automatizált sebességváltót állított itt elő, amelyeket egyaránt beépítik a Škoda, valamint a Volkswagen csoport más márkáinak modelljeibe.

Legfontosabb munkáltató

A Škoda világszerte több mint száz piacon aktív, ezek közül a legnagyobb Kína. Hazájában, Csehországban a Škoda Auto az egyik legnagyobb munkáltató, és termékei az ország összes exportjának mintegy kilenc százalékát adják. Immár sok éve invesztál a vállalat a termelési helyszínei régióinak infrastruktúra-fejlesztésébe, illetve támogat az ottani életminőség hosszú távon fenntartható javítását szolgáló projekteket.

Ennek során a Škoda Auto egyaránt szorosan együttműködik a politika, az adminisztráció és a civil társadalom területeiről érkező partnereivel. A gyártó 2018-ban 30 millió euró kezdőtőkével alapítványt hozott létre Mladá Boleslav számára, amely például a helyi kórház új felszereléseihez vagy épp a népszerű Rekola kerékpármegosztó szolgáltatáshoz biztosít forrást.

Kiemelt Partnereink