Gyártók Tartalékot képez az ukrán háború miatt a Volvo

Tartalékot képez az ukrán háború miatt a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2022.04.12 11:21

Tartalékot képez az ukrán háború miatt a Volvo

Fotó: Volvo Trucks

A Volvo Csoport svéd teherautógyártó várakozásai szerint az orosz-ukrán háború negatívan fogja érinteni első negyedévi üzemi eredményét. A kár fedezésére négymilliárd svéd koronát, vagyis 423 millió dollárt különít el.

Hirdetés

A Volvo Csoport jelenleg kilencmilliárd korona (952 millió dollár) értékben rendelkezik oroszországi befektetésekkel. Ebből hat milliárd korona van likvid formában, „amit a következő években lehetséges lesz készpénzre átváltani” – áll a Volvo Csoport közleményében.

A svéd haszonjármű-gyártó a mostani tartalékképzésről szóló bejelentés előtt még februárban, az orosz-ukrán háború kezdete után felfüggesztette minden értékesítési és termelési tevékenységét a nyugati szankciók által sújtott Oroszországban.

2021-ben az orosz piachoz volt köthető a vállalatcsoport nettó árbevételének három százaléka. Az értékesítések tekintetében tehát a vállalat kitettsége nem nagy az orosz piac irányába, azonban Kalugában egy 600 főt foglalkoztató, évi 15 ezer jármű készítésére képes gyárral is rendelkezik.

Az ukrajnai fegyveres konfliktus rosszul jött a vállalatnak, amit korábban már az alkatrészhiány és szállítási nehézségek is nyomás alá helyeztek. A tornyosuló problémák hatására az év kezdete óta értéke negyedét veszítette el – adta hírül a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink