Gyártók Szűkre szabja dízeles kínálatát a Volvo

Szűkre szabja dízeles kínálatát a Volvo

autopro.hu/Sz.K. | 2018.05.28 12:34

Szűkre szabja dízeles kínálatát a Volvo

Hiába keressük majd a nemsokára debütáló Volvo S60-at dízelhajtással: az új modell csak négyhengeres benzines, illetve benzines-elektromos plug-in hibrid hajtáslánccal érkezik, jövőre pedig a 48 voltos lágy hibrid verzió is piacra kerül.

Hirdetés

Nem lesz több tisztán dízeles S60, adta hírül a Volvo. A döntés beillik a svéd-kínai márka elektrifikációs törekvéseibe: a vállalat szeretne egyre kevesebb dízeles hajtású autót értékesíteni, igaz, tavaly még ezek a modellek tették ki eladásainak négyötödét Európában. Ez más gyártókhoz képest magas arány, különösen úgy, hogy tavaly már érzékelhetően visszaesett a dízelek iránti kereslet az öreg kontinensen.

– A jövőnk elektromos, és nem fogunk új generációs dízelmotorokat fejleszteni, mondta el Hakan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatója. – Fokozatosan leállunk azokról az autókról, amik kizárólag belsőégésű motorral rendelkeznek, és benzines hibridekkel, mint átállási opciókkal fogunk a teljes elektrifikáció felé fordulni. Az új S60 képviseli ebben a következő lépést.

Múlt hónapban a vállalat új célt tűzött ki az villamosítási stratégiájában: azt szeretné elérni, hogy 2025-re globális eladásainak felét teljesen elektromos autók tegyék ki. A Pekingi Autószalonon a márka képviselői bejelentették, meghatározó szerepre törekszenek Kína gyorsan növekedő villanyautó-piacán.

Tavaly a Volvo S60-ból 54 197 darab fogyott globálisan, ebből csak 7.470-et adtak el Európában. Az eladott S60-asaknak csupán fele volt dízeles. Az Egyesült Államokban népszerűbb a típus, ott 16.825 példány talált gazdára.

Az új S60-ról Samuelsson korábban elmondta, hogy a fiatalabb, dinamikusabb közönséget célozza meg. Gyártása a Volvo charlestoni gyárában kezdődik ősszel.

Kiemelt Partnereink