Gyártók Szoftverfejlesztő központot nyit a Volvo

Szoftverfejlesztő központot nyit a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2023.03.01 08:17

Szoftverfejlesztő központot nyit a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Newsroom

A Volvo Cars egy új „technológiai központot” tervez építeni Lengyelországban. A még idén megnyíló létesítmény a vállalat kulcsfontosságú szoftverfejlesztési központjaként fog funkcionálni.

Hirdetés

A kínai Geely-hez tartozó Volvo Krakkóban, Lengyelország második legnagyobb városában létesíti új fejlesztőközpontját. A helyszínválasztást a város kibontakozó technológiai szektorával, annak köszönhetően a szakemberek rendelkezésre állásával indokolta a vállalat.

A Volvo közleménye szerint a lengyel központ mérnökei az új tisztán elektromos autóihoz fognak szoftvereket fejleszteni többek között a vezetőtámogató rendszerek, illetve az önvezető rendszerek területeire fókuszálva. Ezenkívül a konnektivitáson alapuló megoldások tervezése és az adatelemzés szintén a központ kompetenciái között fognak szerepelni.

A tervek szerint a krakkói központban még idén év végén megkezdheti a munkát 120 mérnök, az évtized közepére pedig a létszám 500-600 főre fog nőni. A Volvo jelenleg Svédországon kívül Indiában és Kínában tart fent fejlesztőközpontokat.

Szoftverre gyúrnak az OEM-ek

A Volvo stratégiai céljának tekinti, hogy vezető szerepre tegyen szert az új technológiákban, amihez pedig szükségesnek tartja a házon belüli szoftverfejlesztést.

Hozzá hasonlóan más autógyártók is felismerték a szoftverek fontosságát, ezért nagy összegeket fektetnek be a területen. Az említett OEM-ek között van a Stellantis, ami 2030-ra évi több tízmilliárd euró bevételre számít szoftverekből és kapcsolódó szolgáltatásokból, valamint a Mercedes-Benz is, ami nemrég ismertette saját szoftveres stratégiáját, amivel állítása szerint szuperszámítógépekhez fogható teljesítménnyel ruházza fel egyes járműveit.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink