Gyártók Szintetikus üzemanyagokat tesztel a Stellantis

Szintetikus üzemanyagokat tesztel a Stellantis

autopro.hu/V.R. | 2023.04.21 15:19

Szintetikus üzemanyagokat tesztel a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis autógyártó 28 motortípust tesztel szintetikus üzemanyagokkal, hogy megpróbálja optimalizálni teljesítményüket, és ezzel a lépéssel karbonsemlegesítse meglévő európai modelljeit.

Hirdetés

A Stellantis közleményében elmondta, hogy a kipufogógáz-kibocsátástól kezdve a teljesítményén át az olaj felhígulásáig sok mindent tesztel a 2014-től 2029-ig gyártott járművekben megtalálható erőforrásokon, ami azt jelenti, hogy a tesztek összesen mintegy 28 millió autót érintenek. „Az e-üzemanyagok széleskörű elterjedése egyszerű és megfizethető lehetőséget kínálna a vásárlóknak arra, hogy meglévő belső égésű motorral rendelkező járműveiket dekarbonizálják" - közölte a vállalat.

A bejelentés alig néhány héttel követi azt, hogy az Európai Unió lehetővé tette, hogy a szintetikus üzemanyaggal működő belső égésű motorral rendelkező gépkocsikat továbbra is el lehessen adni a 2035-ben életbe lépő, zéró emissziót célzó korlátozás után is.

Ezt a mentességet néhányan a technológiai szabadság megőrzéseként üdvözölték, mások viszont veszélyes kiskaput látnak benne a potenciálisan szennyező belső égésű motorok számára, rámutatva a szintetikus üzemanyagok alacsony hozzáférhetőségére és magas árára.

Nem változnak a tervek

Carlos Tavares a Stellantis vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy az e-üzemanyagokról szóló szavazás nem változtatta meg a vállalat elektrifikációs stratégiáját, de megmutatta, hogy nem mindenki ért egyet a „dogmatikus” megközelítéssel. Az autógyártó továbbra is elkötelezett amellett, hogy 2030-ra minden értékesített autója teljesen elektromos legyen.

Az Európai Bizottságnak őszig kell javaslatot tennie arra vonatkozóan, hogy miként lehetne biztosítani, hogy a 2035-től gyártott belső égésű motoros járművek csak e-üzemanyaggal működjenek, ebbe a folyamatba várhatóan bevonja az iparág képviselőit is - emlékeztet cikkében a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink