Gyártók Szinte csak geotermikus energiával fűt a győri Audi

Szinte csak geotermikus energiával fűt a győri Audi

autopro.hu | 2023.04.21 16:18

Szinte csak geotermikus energiával fűt a győri Audi

Fotó: Audi MediaCenter

Zöld energiával a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért: a PannErgy Nyrt. által megvalósított három termelő és két visszasajtoló kútból, a Bőnyi Hőközpontból és a mintegy 17 kilométer hosszú geotermikus hőszállító rendszerből álló Győri Geotermikus Rendszer az elmúlt évben rekordmennyiségű, több mint egymillió gigajoule hőenergiát termelt, melynek két legnagyobb felhasználója Győr városa és az Audi Hungaria Zrt.

Hirdetés

A rekord alkalmából Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke emlékplakettet adott át dr. Dézsi Csaba Andrásnak, Győr város polgármesterének, Alfons Dintnernek, az Audi Hungaria igazgatósága elnökének és Németh Zoltánnak, Győr-Moson-Sopron Vármegye Közgyűlése elnökének.

„Nagyszerű érzés olyan partnerekkel nap mint nap együtt dolgozni, akiknek az üzleti sikerek mellett a környezeti fenntarthatóság és a társadalom önzetlen támogatása ugyanolyan fontos. Győr városa és az Audi Hungaria Zrt. kétségtelenül ilyen partnerek. A szakmai tudás mellett javarészt ennek köszönhetjük, hogy Győrben egy egyedülálló zöld energetikai rekord hőenergia átadást ünnepelhetünk a mai napon. Az üzleti élet ilyen felelősségteljes megközelítése biztosítja, hogy további kiemelkedő közös sikereket fogunk elérni” - mondta Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

„Orvosként is dolgozó polgármesterként az egyik legfontosabb feladatomnak tartom a rám bízott környezet védelmét. Ezt a szemléletet igyekszünk meghonosítani, szervezeti feltételeit pedig már meg is teremtettük az önkormányzatnál kollégáimmal. Polgármesterségem első heteiben létrehoztuk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottságát a Zöld Győr szellemében. Idén már harmadik alkalommal rendezzük meg a Győri klíma EXPO-t, amely jelentős szerepet játszik a lakosság szemléletformálásában. Büszke vagyok arra, hogy védetté nyilvánítottuk a Püspökerdőt és nap mint nap egyre többet teszünk annak érdekében, hogy városunk még élhetőbb legyen. Győr, mint a tavaly a Legelhetőbb város címet elnyert település különös gondot fordít az energiahordozók minőségére is, nemcsak az ár, hanem a környezet- és egészségvédelem szempontjából. Ezért is ösztönöztük a távfűtésért is felelős városi cégünket arra, hogy a lehető legnagyobb arányban használjon fel megújuló energiaforrásokat. A hőforrások közül a PannErgy által termelt geotermikus energia a város számára rendkívül fontos és előnyös, hiszen környezetkímélő, jelentősen csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. A PannErgy Nyrt. az Audi Hungaria Zrt. és a Győr-Moson-Sopron Vármegye környezetvédelmi együttműködését Győr városával együtt üdvözlöm”, fogalmazott dr. Dézsi Csaba András, Győr város polgármestere.

„Meggyőződésünk, hogy a gazdasági sikerek és a fenntarthatóság kéz a kézben járnak. Ennek szellemében tettük az ESG (Environment, Social, Governance – fenntarthatóság, társadalom, vállalatirányítás) szemléletet Next Level stratégiánk egyik központi elemévé. Vállalatunk 2020 óta mérlegében karbonsemlegesen működik és továbbra is azon dolgozunk, hogy folyamatosan csökkentsük tevékenységünk ökológiai lábnyomát. Ezen törekvésünk egyik alappillére a geotermikus energia felhasználása, melynek köszönhetően a 2022-2023-as fűtési szezonban néhány hét kivételével kizárólag geotermikus energiával fűtöttük központi gyáregységeinket” - mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke.

„A zöldenergia ilyen mértékű igénybevétele a klímavédelem ünnepe. Mint környezetmérnök és mint a vármegye elnöke is kiemelten fontosnak tartom az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, hisz a vármegyében lévő erdők csak a térségben kibocsátott szén-dioxid töredékét képesek elnyelni, így a klímacéljaink elérése érdekében nincs más lehetőségünk, mint a kibocsátás csökkentése. A nagyipari szereplők és az önkormányzatok példamutatása elsődleges a lakosság tudatformálásának szempontjából is, ahol a legnehezebb eredményeket elérni. A geotermikus energia a zöldenergiák közül is a legjobb, hiszen az energiatermelés nem függ a napszakok, a szél erejének változásától, vagy a vízhozam ingadozásától, és az energiabiztonság szempontjából is a legkedvezőbb, hiszen a hőtermelés stabil, állandó. A gázfüggetlen energiatermelés pedig a környezetvédelmi mellett most már nemzetgazdasági szempontból is kiemelt érdekké vált” - hangsúlyozta Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke.

Minél több megújuló energiát Győrnek

A PannErgy Nyrt. 100 éves vállalati múlttal, a közép-kelet-európai régió piacvezető nagymélységű geotermikus hőtermelője. Évente 1,8 petajoule geotermikus hőértékesítése közel 60 ezer lakásba és egyéb intézménybe jut el. Évente 13 millió köbméter hévíz energiájának hasznosítása történik meg a föld kincsének megőrzése, így teljes visszasajtolás mellett. Évente közel 80 ezer tonna szén-dioxid egyenértékes ÜHG gázkibocsátás megtakarítását érte el a PannErgy Magyarországon. A PannErgy az ESG területen elnyerte a rangos „Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díjat” a Budapesti Értéktőzsde „BÉT Legek 2021” programjának keretében.

Minden megújuló energiaforrás, ezen belül a geotermikus energia minél nagyobb arányú felhasználása a győri hőszolgáltatás határozott törekvése és érdeke. Győr hőszolgáltatásában most is kiemelkedő szerepet játszik a geotermikus energia. Ennek az aránya éves szinten már 2022-ben is több mint 40 százalékos volt. Tavaly március óta a hőforrások sorrendjében a geotermikus hő került az első helyre. A várost működtető cég abban a hónapban új szerződést kötött a PannErgy társasággal. Ennek köszönhetően tavaly nyáron a hőellátást száz százalékban a geotermikus energia biztosította. A város most is folyamatosan vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként növelhetné tovább a megújuló energiaforrások arányát. Győr, a vármegye, az Audi, és a PannErgy együttműködése hozzájárul a biztonságos, korszerű, környezetkímélő hőszolgáltatás megteremtéséhez, folyamatos fejlesztéséhez városunkban.

Az Audi már régi felhasználó

Az Audi Hungaria 2015 óta használ geotermikus hőenergiát. A vállalati hőenergiaigénye mintegy 5700 háztartás hőenergia-felhasználásának felel meg. A vállalat a geotermikus energia használatának köszönhetően éves szinten mintegy 21 ezer tonnával csökkenti szén-dioxid kibocsátását. Az Audi Hungaria 2020 óta mérlegben karbonsemlegesen működik. A vállalat energiaellátásának jelentős részét a megújuló geotermikus hőenergia és Európa legnagyobb tetőre épített, összesen 160 ezer négyzetméteres napelemparkja biztosítja. Ezen felül a keletkezett hulladék szinte 100 százalékát hasznosítja – például az Aluminium Closed Loop projekttel, melynek keretében a gyártás során keletkezett alumínium egy részét zárt körforgásba vezette a vállalat, így jelentős mennyiségű nyersanyagot és szén-dioxid-kibocsátást takarít meg.

A klímaváltozás hatása nem csak globálisan, hanem regionális szinten is érezhető, – perzselő hőség, villámárvizek, orkán erejű szelek pusztítása – jelentős problémákat okozva a lakosság számára. Az éghajlatban történt változásokból eredő kihívások kezeléséhez és a változásokat előidéző kibocsátások csökkentéséhez összehangolt cselekvés szükséges. Felelősek vagyunk egymásért, hiszen a károsanyagkibocsátás nem áll meg a gyárkapunál és a város határánál, így mindannyiunk közös érdeke, hogy minél kevesebb szennyezőanyag terhelje a környezetünket. Győr-Moson-Sopron vármegyében a szén-dioxid legnagyobb arányban az energiafogyasztásból jut a légkörbe, mintegy 1,7 millió tonna, az erdőterületek természetes módon ennek mindössze 8 százalékát képesek megkötni. A vármegye klímastratégiájában megfogalmazottak szerint 2050-re legalább 35 százalékos csökkenést szeretne elérni a 2015-ös bázis évhez képest. A vármegye célkitűzése az energiahatékonyság növelése, – hiszen a fel nem használt energiának nulla a károsanyagkibocsátása, – valamint a megújuló energiaforrások minél nagyobb mértékű használatának ösztönzése. A Bőny-Pér térségében működő geotermikus erőmű klímabarát hőkitermelése nagymértékben hozzájárul e kitűzött cél eléréséhez.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink