Gyártók Szélenergiával erősít a Mercedes

Szélenergiával erősít a Mercedes

autopro.hu/P.B. | 2023.03.30 17:17

Szélenergiával erősít a Mercedes

Fotó: Daimler Global Media Site

A Mercedes-Benz áramvásárlási szerződést írt alá a spanyol Iberdrolával egy balti-tengeri szélparkból származó 140 megawattnyi szélenergiára vonatkozóan. Az autógyártó kiszámíthatóbbá szeretné tenni a gyártási költségeit.

Hirdetés

Jörg Burzer termelési vezető a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a Mercedes arra összpontosít, hogy biztosítsa a szélenergia-kapacitást Észak-Németországban, és napelemes kapacitást telepítsen az ország kevésbé szeles déli részén.

Az Iberdrola-megállapodás, amelybe a Mercedes három számjegyű millió eurót fektet be, azt jelenti, hogy az autógyártó immár nap-, szárazföldi és tengeri szélenergetikai forrásokkal is rendelkezni fog, amelyek kapacitása a németországi villamosenergia-szükséglet felének felel majd meg az évtized végére, ha minden beruházás elkészül.

A mostani megállapodás is egy HTM, azaz egy olyan hosszú távú szerződés, amellyel közvetlenül egy termelőtől vásárolnak villamos energiát előre kialkudott áron, garantált finanszírozást biztosítva a termelőknek. A nagy cégek, köztük az autógyártók is egyre gyakrabban írnak alá ilyen megállapodásokat, hogy kiszámíthatóbbá tegyék a gyártási költségeket és csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat.

Haladnak a cél felé

A Mercedes célja, hogy 2030-ra a járműgyártásból származó energiaigényének hetven százalékát megújuló forrásokból fedezze.

„Természetesen vannak időszakok, amikor nem süt a nap és nem fúj a szél, de ezek Európában nem olyan gyakoriak. A hidrogén biztosíthatja a fennmaradó részét az energiaigényünknek” – mondta Burzer.

2022-ben a német energiafogyasztás 46,9 százaléka származott megújuló forrásból, a többit szénből, nukleáris energiából és földgázból származtatták. Európában a legfrissebb, 2021-re vonatkozó adatok szerint a megújuló energia felhasználása körülbelül 22 százalék.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink