Gyártók Szégyenpadra kerülhet a Tesla?

Szégyenpadra kerülhet a Tesla?

autopro.hu/B.B. | 2016.06.14 06:18

Szégyenpadra kerülhet a Tesla?

Az amerikai közlekedési hatóság több okból is vizsgálja Elon Musk vállalatának Model S típusát, egyik kellemetlenebb lehet, mint a másik.

Hirdetés

Az NHTSA egy esetleges hiba miatt vizsgálja az elektromos luxus szedán felfüggesztését, ami akár balesetet is okozhat. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság most további információkat gyűjt a gyártótól és a Tesla-tulajdonosoktól, komolyabb veszély észlelése esetén újabb műszaki vizsgálatok indulhatnak, írja az Automobilwoche. A probléma miatt a gyártó részvényei három százalékot estek.

Még ennél is kínosabb lehet egy másik ügy a Tesla számára, ugyanis Elon Musk emberei egészen szokatlan módon igyekezhettek elejét venni, hogy a felfüggesztés hibája rivaldafénybe kerüljön. A gyanú szerint a reklamáló ügyfeleknek felajánlották, hogy a cég átvállalja a javítási költségek egy részét, ha nem beszélnek a Tesla legnépszerűbb típusának problémájáról, magyarul megpróbálták eltitkolni a balesetveszélyes hibát.

A gyártó egyelőre mindkét esetet cáfolja, mondván sem a Model S, sem a Model X esetében nincs biztonsági probléma a felfüggesztéssel. Blogbejegyzésük szerint a panaszt az autó rossz minőségű úton való nem megfelelő használata okozhatta, ugyanis más kocsinál nem merült fel hasonló hiba. Azt pedig, hogy a vásárlókat anyagi eszközökkel igyekeztek volna hallgatásra bírni, a Tesla képviselői egyenesen groteszknek nevezték, és kezdeményezték, hogy a vevőnek tett javítási ajánlatot az NHTSA a Teslával közösen vizsgálja meg.

A két ügy különösen rosszkor jön a Teslának, hiszen gőzerővel dolgoznak a Model 3 termelésének beindításán. Egy esetleges visszahívás nem vetne jó fényt a vállalatra, ám ha valóban csupán egyszeri hibáról, és egy élénk fantáziájú fogyasztóról van szó, aligha kell tartani a Model 3 előrendeléseinek tömeges visszamondásától.

Kiemelt Partnereink