Gyártók Száz éve vált védjeggyé a Mercedes emblémája

Száz éve vált védjeggyé a Mercedes emblémája

autopro.hu/P.B. | 2021.11.06 12:20

Száz éve vált védjeggyé a Mercedes emblémája

Fotó: Daimler Global Media Site

Kevés olyan embléma van a világon, ami annyira jól ismert, mint a Mercedesé. A körbezárt csillag nemcsak a járműiparban és az autók iránt érdeklődők körében jelent valamit, hanem az egész világon, minden iparágat figyelembe véve is a legismertebb emblémák, logók között van.

Hirdetés

A Mercedes-Benz ikonikus emblémájának története valamivel régebben, 1909-ben indult, amikor még csak magát a csillagot védette le a cég (1911-re kapta meg a védettséget). A ma ismert logó a körrel együtt valamivel később került használatba, a Daimler 1921. november 5-én nyújtotta be a védjeggyé nyilvánításhoz szükséges kérelmet, amit végül 1923-ban kapott meg.

A logó nem egy szimpla embléma, beszédes, hogy a Mercedes-Benz az egyetlen európai cég a „Best Global Brands 2021” listán. A Mercedes körbezárt csillagos emblémáját a világon mindenhol ismerik, és vélhetően nagyjából azonos jelentést is tulajdonítanak neki, ha egy járművön látják.

A legnagyobb Mercedes-logót természetesen nem egy autón kell keresni. Az OEM központjában, Stuttgartban, a központi épület tetején található egy öt méter átmérőjű embléma. Legalábbis alapesetben, ám az épület felújítása miatt az óriási logó a helyi Mercedes Múzeum elé került, ahol ingyenes megtekinthető.

Még egy fontos változás

A Daimler és a Benz 1926-os összeolvadása, és a Daimler-Benz AG megalakulása után minimálisan még változott a logó: egy babérkoszorú is körbeveszi azt, igaz, ez nem kerül oda minden egyes embléma köré, de minden Mercedes-Benz járművön megtalálható valahol – a felniken, a hűtőrácson vagy éppen a kormányon.

Magát a Mercedes nevet – melyet Emil Jellinek lánya után kapták a Daimler autói – már 1902-ben levédették. A csillagot az 1900-as években, apjukra emlékezve kezdték el használni az autókon a Daimler fivérek, de csak 1909-ben adtak be védelmi kérelmet a logó iránt.

Érdekesség

Talán kevesen tudják, de a Daimler 1921-ben nemcsak az ikonikussá vált háromágú csillagos logót védette le, hanem egy hasonló, négyágú csillagot is. Ezt aztán évtizedeken át nem használták, egészen 1989-ig: azóta a DaimlerChrysler Aerospace nevű vállalat használja.

Az érdeklődők a fentieknél is részletesebben megismerkedhetnek a Mercedes-Benz emblémájának történetével a vállalat kampányát képező videóban:

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink