Gyártók Számos Renault gyár kényszerült leállásra

Számos Renault gyár kényszerült leállásra

autopro.hu/Sz.N. | 2020.03.20 14:21

Számos Renault gyár kényszerült leállásra

Fotó: Renault Media Site

A Renault csoport számára elsődleges prioritással bír munkavállalóinak egészsége, ebből kifolyólag számos termelési egységében döntött a leállás mellett. A leállás a romániai, spanyol, portugál és marokkói gyárakat érinti. Az újraindulásról csak a romániai gyár esetében nyilatkozott a vállalat.

Hirdetés

Elsőként a spanyolországi gyártását függesztette fel a héten a Renault csoport. A spanyol kormány vészhelyzeti nyilatkozatát követően kényszerült a francia gyártó a leállásra, melyről egyből tájékoztatta a szakszervezeteket is. A vállalat ipari tevékenységének felfüggesztésével egyidejűleg ideiglenes foglalkoztatás szabályozási tervet léptetett életbe.

A spanyol gyárbezárást követően március 18-án a portugáliai Cacia-ban található telephelyen állították le a gyártókapacitásokat, melyről előzetesen a szakszervezettel is egyeztetett a vállalat.

Csütörtökön felfüggesztették két marokkói telephelyükön is, Tangerben, valamint Casablancában a működést. Az ideiglenes munkabeszüntetés közel 11 ezer munkavállalót érint a két helyszínen. Habár a gyár teljes mértékig leállt, azok az alkalmazottak, akiknek munkája nem igényel fizikai jelenlétet, távoli munkavégzésben folytathatják feladataik ellátását. A marokkói helyszíneken a termelés újraindítására sem határozott meg pontos határidőt a vállalat, attól teszik függővé, amennyiben a feltételek már lehetővé teszik.

Szintén csütörtökön a Renault két hétre felfüggesztette működését a romániai mioveni telephelyen is. Március 19-től április 5-ig várható a leállás, ami a vállalat kritikus tevékenységeit nem érinti.

A vállalat reményei szerint működésük a járvány elmúltát követően gyorsan helyreáll.

Kiemelt Partnereink