Gyártók Stadler: az okosautókhoz okosvárosok is kellenek!

Stadler: az okosautókhoz okosvárosok is kellenek!

autopro.hu | 2015.06.15 10:51

Stadler: az okosautókhoz okosvárosok is kellenek!

Az Audi-főnök Rupert Stadler a digitalizálásban látja a társadalom történelmi feladatát. Ahhoz azonban, hogy az intelligens mobilitás digitális technológiáit teljesen kiaknázzák, számos feladatot kell a közlekedési infrastruktúra kapcsán teljesíteni.

Hirdetés

– Gazdaságnak és politikának együtt kell formálnia a digitális forradalmat – adott hangot elvárásának a Berlini Gazdasági Konferencia 2500 résztvevője előtt. A városoknak legalább olyan intelligenseknek kell lenniük, mint a járműveknek. – A 2050-ben elérhető infrastruktúra 75 százaléka ma még nem épült meg. Ez óriási lehetőséget biztosít arra, hogy egységesítsük a jövő városának működési rendszerét.

Példaként Stadler az online elérhető jelzőlámpa információs rendszert említette, amely segítségével egy Audi kiszámíthatja az optimális sebességet a zöld hullámhoz.

– Ha Németország jelzőlámpái hálózatba lennének kötve, egy év alatt 900 millió literrel csökkenthetne az üzemanyag-fogyasztás, amely több mint két millió tonna szén-dioxid megtakarítást eredményezne.

Az önműködő, vezető nélküli parkolás rendszerét, ahol a vezető már a parkolóház előtt kiszáll az autóból, szintén a városi igények ihlették. A parkolóházban szükséges hely harmadával csökkenhet, hiszen a ki- és beszállás nem igényel teret. Így a városok további területeket nyerhetnek, amelyek – például – parkká alakíthatók.

Az Audi vezetője izgalmas kihívásként tekint arra a feladatra, amely az intelligens mobilitásnak a modern társadalomban betöltött szerepét hivatott meghatározni.

– Társadalmi egyetértéssel kell kialakítanunk egy közös nevezőt arról, miként állíthatjuk a technológiát a nagyobb biztonság, a hatékonyság, a fenntarthatóság és az életminőség javításának szolgálatába.

Kiemelt Partnereink