Gyártók Stabil pénzügyi eredményekkel zárta az Audi konszern az első félévet

Stabil pénzügyi eredményekkel zárta az Audi konszern az első félévet

autopro.hu/Sz.K. | 2017.08.03 15:34

Stabil pénzügyi eredményekkel zárta az Audi konszern az első félévet

Az előző év hasonló időszakához képest a vállalat javított működési teljesítményén, világszintű kiszállításai viszont elmaradtak a 2016. első felében regisztrált eredményektől, amelynek oka egy, a kínai piacon tapasztalt átmeneti visszaesés volt.

Hirdetés

„Az első Audi Summit alkalmával tartott világpremierjével az új Audi A8 jelentette az új modellek offenzívájának első lépését” – nyilatkozta Rupert Stadler, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke. Az Audi zászlóshajójának új generációja a világ első sorozatgyártású, a magas fokon automatizált közlekedést lehetővé tévő autójaként mutatkozott be, és a mild-hibrid vagy a hálózatról tölthető (plug-in) hibrid formában megjelenő nagyfeszültségű technológiával egy teljes modellsorozatot kínál elektromossá alakított hajtásrendszerrel. „2018. közepéig négy további kulcsfontosságú modellsorozatunk legújabb generációját mutatjuk be. Ezen kívül a legmagasabb kategóriában is bővítjük modellkínálatunkat, a jövő évben érkezik ugyanis az Audi Q8 és a teljesen elektromos Audi e-tron is.” – tette hozzá Stadler.

2017 januárjától június végéig az ingolstadti székhelyű vállalat összesen 908 955 kiszállítást teljesített (2016. január – június: 953 293 darab). Az Audi Csoport árbevétele az év első felében elérte a 30 143 millió eurót (2016. január – június: 30 134 millió euró). Működési eredménye 2 680 millió euróra nőtt (2016. január – június: 2 401 millió euró vagy 2 666 millió euró a különleges tételek korrekciója után), az operatív árbevétel-arányos nyereségráta pedig 8,9 százalékra emelkedett (2016. január – június: 8,0 százalék vagy 8,8 százalék a különleges tételek korrekciója után).

„Az igazán komoly kihívások ellenére stabil pénzügyi eredménnyel zártuk az első félévet” – értékelt Axel Strotbek, az AUDI AG igazgatótanácsának a pénzügy, az IT és az integráció területeiért felelős vezetője. – „Tovább dolgozunk a hatékonyságon, hiszen jövedelmezőségi céljaink az elektromos korszakban sem változnak.”

Az Audi konszern adózás előtti eredménye 2017 első félévében elérte a 2 798 millió eurót, amely többek között a pénzügyi bevételek jelentős emelkedésének volt köszönhető. A nettó pénzforgalom az első félév végére 1 879 millió euróra csökkent, amely magában foglalja a dízel kérdéssel összefüggő várható, három számjegyű euró milliókra rúgó kifizetéseket.

Az év hátralévő részét illetően Axel Strotbek így nyilatkozott: „Párhuzamosan modellbemutatók egész sorát készítjük elő. Az ezekhez kapcsolódó előzetes kiadások igen komolyan megjelennek majd az eredményeinkben és a pénzforgalmi adatokban, különösképpen a negyedik negyedévben.”

A teljes 2017-es évre a vállalat az előző évhez képest a kiszállítások enyhe növekedésére számít. Az Audi konszern az árbevétel tekintetében szintén kismértékű emelkedést vár, az operatív árbevétel-arányos nyereségrátát pedig a 8-10 százalék közötti stratégiai célsáv tartományban kívánja tartani.

Kiemelt Partnereink