Gyártók Sorra emelik a béreket az autógyártók

Sorra emelik a béreket az autógyártók

autopro.hu/V.M. | 2023.11.24 06:18

Sorra emelik a béreket az autógyártók

Fotó: Volkswagen

A Volkswagen a legutóbbi autógyártó, amelyik bejelentette, hogy növeli a termelésben dolgozó munkatársai fizetését az Egyesült Államokban, néhány héttel azután, hogy a United Auto Workers szakszervezetnek sikerült jelentős fizetésemelést kiharcolnia tagjai számára.

Hirdetés

A Volkswagen decemberben 11 százalékkal emeli a Tennessee állambeli Chattanooga városában működő összeszerelőüzemében dolgozók fizetését, februártól pedig a fizetések további fokozatos emelését tervezi. Az elmúlt hetekben a Honda, a Toyota és a Hyundai is béremelést jelentettek be – utóbbi négy év alatt 25 százalékkal tervezi növelni a gyártósori alkalmazottak fizetését.

A külföldi autógyártók nyomás alá kerültek, miután az UAW tagjainak jelentős béremelést harcolt ki a három nagy amerikai autógyártónál, a General Motors-nál, a Fordnál és a Stellantis-nál. A külföldi OEM-ek mostani lépéseit a versenyképes bérkínálaton kívül részben az ösztönözheti, hogy kevesebb indokkal szolgáljanak munkatársaiknak az UAW-hoz való csatlakozáshoz.

A külföldi OEM-ek azonban nem egyedüliként lehetnek az UAW célkeresztjében, aminek elnöke, Shawn Fain már kifejezte azon szándékát, hogy más autógyártók dolgozóit is a szakszervezet képviselete alá vonjon. Fain nemrég a Reuters-nek úgy nyilatkozott, hogy a Tesla sok munkatársa jelezte csatlakozási szándékát.

Kemény ellenfélre akadhatnak a gyártók

Az autógyártók nem csak a béremelési kényszer miatt kerülnék el az UAW házon belülre jutását, de a potenciális sztrájkok miatt is. A szakszervezet a három detroiti autógyártóval folytatott mostani tárgyalások során megmutatta erejét a mintegy hat héten át tartó munkabeszüntetéssel, mely során több mint 30 ezer tagját szólította az akcióhoz való csatlakozásra. Ezáltal a nemrég jóváhagyott új kollektív szerződésekben a szakszervezetnek a bérek és más juttatások jelentős emelését sikerült elérnie.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink