Gyártók Sokat kell várnia annak, aki Teslát akar venni

Sokat kell várnia annak, aki Teslát akar venni

autopro.hu/P.B. | 2021.11.23 04:20

Sokat kell várnia annak, aki Teslát akar venni

Fotó: Tesla

Akinek szerencséje van, annak csak pár hónapot kell várnia az új autójára, de alapvetően sok-sok türelemmel kell rendelkeznie annak, aki mostanság új autót vásárol. Különösen igaz ez az elektromos autót választókra.

Hirdetés

A Tesla Model S és X olcsóbb változataira akár több hónapot, fél évet is várnia kell a vásárlóknak, ráadásul az Egyesült Államokban már az sem mindegy, hogy milyen felnivel rendeli a vásárló az autóját. Aki Németországban most rendel egy Tesla Model 3-at, az 2022 februárjában számíthat a szállításra, még a legolcsóbb hátsókerék-hajtású modellváltozatban is. A Model 3 esetében ugyanakkor van olyan kivitel, amit akár idén is megkaphatna az ügyfél.

Rosszabbul járna az, aki Németországban akar újonnan Model S-t vagy X-et vásárolni. Ezen modellek esetében a várakozási idő az egy évet is meghaladhatja az országban, azaz még 2022 végére sem biztos, hogy hozzájutnak autóikhoz azok, akik már most megrendelik azt.

Az Egyesült Államokban a felnin is sok múlik

Míg Némtországban nem múlik semmi a felniválasztáson (leszámítva persze az autó árát), addig az USA-ban más a helyzet! Az Egyesült Államokban a Model S és a Model X olcsóbb változatának 2022 júniusi és novemberi szállítására lehet számítani jelenleg, de csak az előre beállított, drágább felnikészlettel.

Aki az olcsóbbat választja, annak azonnal módosul a várható szállítási dátum: a Model S esetében 2022 október, a Model X esetében 2023 március az új időpont. Ezzel szemben a lényegesen drágább Model S „Plaid” már a következő hónapban megérkezne a vásárlóhoz – függetlenül a felni méretétől.

Nem a Tesla sajátossága

Az elektromos autók esetében egyébként minden gyártónál rendkívül hosszú várakozási időre kell számítania a vásárlóknak. Az Automobilwoche cikke szerint Németországban három hónap a legrövidebb idő, amit egy új elektromos autóra várni kell: erre egy BMW iX vásárlásakor van esély.

A globális chiphiány miatt minden hajtás és modell esetében jellemző, hogy növekszik az új autók kiszállítási ideje. Kiviteltől és gyártótól függően nem ritka, hogy akár egy évnél is többet kell várnia egy ügyfélnek az autójára.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink