Gyártók Sindelfingenben kezdi meg a digitális átállást a Mercedes-Benz

Sindelfingenben kezdi meg a digitális átállást a Mercedes-Benz

autopro.hu/P.B. | 2021.06.30 16:16

Sindelfingenben kezdi meg a digitális átállást a Mercedes-Benz

Fotó: Daimler Media

A Mercedes-Benz a következő években egyre inkább technológiai céggé alakul át. Legalábbis ezt mutatják azok a tervek, melyek szerint ezer szoftvermérnököt vennének fel, valamint kétezer fővel bővítenék a kutatás-fejlesztésben dolgozók számát globális szinten.

Hirdetés

Sindelfingen az egyik legtradicionálisabb üzeme a Mercedes-Benz AG-nek: elsősorban a felsőkategóriás- és luxusautók fejlesztéséért felel ez az egység, de a biztonság, az innováció és a dizájn terén is a világelsők közé tartozik.

A jövőben azonban egy új szerepet kap Sindelfingen: globális fejlesztési központtá válik, ez lesz a szoftverfejlesztők és az informatikusok központja a Mercedes-en belül. Sőt, részben már az is a már ma is létező Mercedes-Benz Technology Centernek köszönhetően, ám ez az irány csak nagyobb hangsúlyt kap azzal, hogy körülbelül ezer szoftverfejlesztőt vehet fel ide a cég. Emellett globális szinten további kétezer fővel bővülhet a Mercedes kutatás-fejlesztéssel foglalkozó munkatársainak száma.

Saját operációs rendszer

A fenti átalakulások mind azt szolgálják, hogy saját operációs rendszer fejlesszen a Mercedes-Benz, ez lesz az MB.OS. Sajjad Khan, a vállalat technológiai igazgatója elmondta, hogy körülbelül háromezer új munkahelyet teremt az operációs rendszer fejlesztése. Hozzátette, hogy a szoftverek átalakítják a világot, így a járműipart is.

A saját Tech Academy nevű képzésével a Mercedes felkészíti és kiképezi a dolgozóit a digitális átállásra. Ezzel új lehetőséget kapnak a vállalat jelenlegi dolgozói, míg az újonnan érkező szoftverfejlesztők bővítik a Mercedes állományát.

A digitalizáció a mobilitás új korát hozza el

A járműipar átalakulásának egyik fő eleme a digitalizáció. Ezzel természetesen a Mercedes-Benz is tisztában van, éppen ezért alkalmaz holisztikus megközelítést az autók szoftveres fejlesztése során, azaz házon belül oldja meg a lehető legtöbb feladatot. Ebbe a szemléletbe illik az MB.OS kifejlesztése, ami az új, sindelfingeni kampuszban kap majd helyet. Az új kompetenciaközpont átadása 2022-ben várható.

Ebbe a sorba illeszkedett a Mercedes saját infotainment rendszere, az MBUX is, és ennek lesz egy új lépcsőfoka a saját operációs rendszer, ami a gyártó közleménye szerint 2024-re készülhet el, és kerülhet be az autókba.

Kiemelt Partnereink