Gyártók Sikerrel zárult a BMW additív gyártási projektje

Sikerrel zárult a BMW additív gyártási projektje

autopro.hu/V.M. | 2022.05.26 08:21

Sikerrel zárult a BMW additív gyártási projektje

A BMW új 3D nyomtatási gyártósora | Fotó: BMW Group PressClub Global

Sikerrel zárult a projekt, amit egy BMW által vezetett konzorcium folytatott az additív gyártási technológia digitalizációja, illetve autóipari sorozatgyártásban meghonosítása céljából.

Hirdetés

A német oktatási és kutatási minisztérium által támogatott, BMW Csoport által vezetett konzorcium három évvel korábban jött létre azzal a céllal, hogy az autók sorozatgyártásába integrálják a 3D nyomtatást.

A kkv-k, nagyvállalatok és kutatóintézetek alkotta 12 tagú együttműködés a BMW Csoport bajorországi Oberschleißheimben található additív gyártási tudásközpontjában rendezett be egy digitálisan összekapcsolt, teljesen automatizált 3D nyomtatási gyártósort. Egy második gyártósort a GKN Powder Metallurg fémpúder-gyártó bonni telephelyén állítottak fel.

A kettő üzemben együttesen évi 50 ezer sorozatban gyártott és 10 ezer egyéni alkatrész készíthető lézeres porágyfúzió (LPBF) fémnyomtatási technológiával.

Okos megoldások

A 3D nyomtatók között azok mozgatható építőkamráit mobil robotok mozgatják, melyek működését egy központi vezérlőrendszer koordinálja az egyes nyomtatók gyártási adatai alapján, ezáltal maximalizálva az anyagmozgatás hatékonyságát. A fémpúder nyomtatókhoz szállítása, illetve a kész komponensek utómegmunkálása szintén teljesen automatizáltan történik.

Fotó: BMW Group PressClub Global

A 3D-nyomtatott alkatrészek magas minőségét garantálja, hogy különböző szenzorok, például pirométerek alkalmazásával már a gyártás folyamata közben végeznek méréseket. Az adatokat egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmus dolgozza fel, következtetve azok alapján az alkatrészek valós minőségére.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink