Gyártók Saját chipeket fejlesztene a Hyundai

Saját chipeket fejlesztene a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2021.10.15 09:18

Saját chipeket fejlesztene a Hyundai

Fotó: Hyundai News

A koreai Hyundai Motor saját chipeket fog fejleszteni, hogy csökkentse a félvezetőgyártókkal szembeni függőségét – közölte a vállalat operatív vezetője.

Hirdetés

Az év eleje óta tartó chiphiány világszerte üzemeik leállítására és termelésük visszafogására kényszerítette az autóipari OEM-eket, akiknek a várhatóan 2022-re is átnyúló alkatrészhiány már több millió járműre tehető termeléskiesést okozott.

A Hyundai ugyancsak felfüggesztette a termelést néhány üzemében, az operatív vezető, Jose Munoz újságíróknak nyilatkozva azonban elmondta, hogy a chiphiány legdrámaibb szakaszán már túl van az autóipar, hozzátéve, hogy a Hyundai-nál augusztusban és szeptemberben volt a legrosszabb a helyzet.

Kifejtette továbbá, hogy a chipgyártás gyorsan reagált a hiányra, ugyanakkor a koreai autógyártó képessé akar válni a chipek házon belüli tervezésére, „ezáltal kissé csökkentenénk függőségünket az olyan potenciális szituációkban, mint a mostani.”

A Reuters beszámolója szerint Munoz továbbá azt mondta, hogy a sok időt és a nagy összegű befektetést igénylő munkában kulcsszerepet szánnak a Hyundai Mobis-nak, a vállalat saját alkatrész-beszállítójának.

Jól kezelték a chiphiányt

Az egyben a Hyundai Motor Amerika elnöki pozícióját is betöltő Munoz a Hyundai gyártási terveire rátérve ismertette, hogy a negyedik negyedévben az eredetileg tervezett mennyiségű jármű értékesítésével számolnak, jövőre pedig behoznák az idei termelési elmaradás egy részét.

A Hyundai valójában igen sikeresen kezelte a chiphiány, ugyanis a Toyota és a Tesla mellett egyike azon kevés OEM-nek, amik növelték értékesítéseiket az ellátási zavarok ellenére.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink