Gyártók Rosszkor kell megvágnia termelését a Mercedes-nek

Rosszkor kell megvágnia termelését a Mercedes-nek

autopro.hu/P.B. | 2023.02.22 06:18

Rosszkor kell megvágnia termelését a Mercedes-nek

Fotó: Daimler Global Media Site

Rosszkor jött a Mercedes-Benz számára, hogy logisztikai problémák miatt vissza kell vágnia a termelését Brémában, és rövidített munkaidőt (Kurzarbeit) kell bevezetnie a létesítményben. A gyártó nemrégiben még rekorderedményt jelentett be, így sokan támadják a lépés miatt.

Hirdetés

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Mercedes-Benz 20,5 milliárd eurós adózás előtti üzemi eredményt jelentett be éves mérlegének részeként. Az elemzők úgy ítélték meg, hogy a Mercedes vezérigazgatójának, Ola Källeniusnak a luxusautókra koncentráló stratégiája működik.

Most azonban szállítási problémák miatt a Mercedes március elejétől több mint tizenegy munkanapra rövidített munkaidőre jelentkezett a brémai üzemében, ahol többek között a C-osztályt is gyártják. A brémai gyár üzemi tanácsa szerint körülbelül 700 alkalmazottat érint a rövidített munkaidő.

A rövidített munkaidő után a dolgozóknak pótlék jár, ami a munkanélkülieknek járó segélyalapból finanszíroznak Németországban, ami az adófizetők befizetéséből áll össze. Természetesen ebbe az alapba jelentős összeget fizet be a Mercedes is, de most mégis támadások érik.

Politikai támadások

A politikusok részéről már kritizálták a Mercedest. Dennis Radtke, a CDU szociális szárnyának alelnöke a FAZ-nak azt mondta: „a közpénzek felhasználása a profit maximalizálására illetlenség.”

Ennek ellenére a rövidített munkaidő eszköze sikeres modellnek számít. Bizonyos feltételek mellett a munkavállalók nettó fizetésük 60 százalékát kapják meg az államtól, ha a munkavállalók legalább 10 százalékának tíz százalékot meghaladó keresetkiesése van. Az ellátási láncok megszakadása – amint az a Mercedes esetében mostanság látható – beleférnek ezekbe a követelményekbe – írja az Automobilwoche.

Hubertus Heil (SPD) munkaügyi miniszter a koronajárvány idején úgy fogalmazott: „a rövid munkaidő drága, de a munkanélküliség ennek a többszörösébe kerülne.”

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink