Gyártók Ronaldo miatt sztrájkolnak a Fiatnál

Ronaldo miatt sztrájkolnak a Fiatnál

Kuthi Áron | 2018.07.12 10:41

Ronaldo miatt sztrájkolnak a Fiatnál

Sztrájkot terveznek a Fiat olasz dolgozói amiatt, hogy míg a Fiat Chryslert és a Juventus labdarúgó klubot is birtokló Agnelli befektető család nem akar béreket emelni, leigazolta Christiano Ronaldo portugál futballsztárt, aki évente 30 millió eurót fog keresni.

Hirdetés

A Fiat Chrysler Automobiles-t és nem mellesleg a Ferrarit is tulajdonló Agnelli-család ugyanakkor ennél sokkal nagyobb áldozatot hozott Ronaldo megszerzéséért, mert az átigazolás teljes összege eléri a 345 millió eurót (112,3 milliárd forint). Az olasz szabályok értelmében ugyanis a játékos keresetével megegyező összegű adót kell megfizetni (ez kétszer 30 millió euró négy évre szólóan), és erre tevődik a 105 millió eurós átigazolási díj. Ennek persze csak egy részét állja az Agnelli-birodalom zászlóshajója, az Exor-csoport, de az összeg akkor is felháborította a Fiat dolgozóit. A Real Madridtól érkező többszörös aranylabdás labdarúgó évente 30 millió eurót fog keresni a négy évre aláírt szerződés értelmében.

A munkavállalókat joggal zavarja a portugál sportoló heti 184 millió forint körüli fizetése, egy olasz lapnak nyilatkozó dolgozó szerint tíz éve nem volt béremelés a dél-olaszországi Melfiben található gyárban. Az Unione Sindacale de Base szakszervezet közleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a dolgozóknak újabb és újabb megszorításokat kell elviselniük, miközben a vállalat tízmilliókat költ el egyetlen futballista megvásárlására.

A sztrájk július 15-én este 10 órától indul és július 17-ig, estig tart. Egy olasz lap megszólaltatott egy igencsak dühös dolgozót, aki szerint Ronaldo fizetéséből mindenki számára kijönne havi 180 eurós emelés. A Fiat Chrysler valóban sokat, 126 millió eurót (41 milliárd forint) költ szponzorációra, ebből 26 millió euró jut a Juventusnak.

Kiemelt Partnereink