Gyártók Romlanak az Aston Martin kilátásai

Romlanak az Aston Martin kilátásai

autopro.hu/Ó.B. | 2022.11.03 17:19

Romlanak az Aston Martin kilátásai

Fotó: Aston Martin Lagonda Media

Az Aston Martin a globális ellátási lánci problémáit tette felelőssé a pénzügyi helyzete korábban várt javulásának elmaradásáért. A luxusautó-gyártó csökkentette 2022-es kiszállítási és nyereségességi előrejelzését is.

Hirdetés

Júliusban a brit vállalat azt jósolta, hogy az év második felében pénzügyi helyzete javulni fog, miután több tízmillió fontot égetett el.

Az autógyártók világszerte problémákkal szembesültek az alkatrészek és chipek beszerzésekor a járvány során, és a nehézségeket csak fokozta az ukrajnai háború. Mindezen felül az Aston Martinnak a saját problémáival is meg kell küzdenie, ami az elmúlt években átstrukturálást és menedzsmentváltásokat vont maga után.

A cég, amely saját Forma-1-es versenycsapatának fenntartására is költ, a napokban körülbelül húsz millió fontra (23 millió euróra) becsülte a legújabb ellátási akadozások többletköltségeit.

„Bár (az ellátási gondok) rövid távú hatást gyakoroltak a teljesítményünkre, biztos vagyok benne, hogy az általunk megtett lépésekkel erősebb pozícióban lépünk ki az évből, hogy teljesíthessük a 2023-ra és az azt követő évekre kitűzött céljainkat” – mondta a vezérigazgató, Amedeo Felisa.

A Reuters emlékeztet rá, hogy szeptemberben az Aston Martin mintegy 660 millió dollárra tett szert részvénykibocsátás folytán. Ezt az összeget az adóssága csökkentésére és új modellek fejlesztésére használja.

Hatalmas visszaesés

Az Aston Martin idén 6200-6600 jármű szállítására számít, korábban több mint 6600 szállítását jelezte előre. Nyereségességében mintegy 100-300 bázispontos javulására számít a korábbi nagyjából 350-450 ponttal szemben. A cég harmadik negyedéves működési vesztesége 58,5 millió fontra (67,9 millió euróra) nőtt az egy évvel korábbi 30,2 millióról.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink