Gyártók Ritkaföldfém mágnesek beszerzéséről állapodott meg a GM

Ritkaföldfém mágnesek beszerzéséről állapodott meg a GM

autopro.hu/V.M. | 2021.12.13 04:21

Ritkaföldfém mágnesek beszerzéséről állapodott meg a GM

Fotó: GMC Pressroom

A General Motors egy amerikai és egy német vállalattal is ritkaföldfém mágnesek beszerzéséről állapodott meg. A kettő cég az autógyártó villanyhajtású járműveinek elektromos motorjaiba fog nélkülözhetetlen komponenseket szállítani.

Hirdetés

A szóban forgó cégek egyike az amerikai MP Materials, a nyugati féltekének legnagyobb ritkaföldfém-termelője, ami globálisan is nagy játékosnak számít a maga 15 százalékos piaci részesedésével. A másik vállalat, a németországi Vacuumschmelze (VAC) a nyugati országok egyetlen olyan szereplője, ami tömegtermelésben gyárt ritkaföldfém mágneseket.

Az MP Materials amerikai kitermelésű ritkaföldfém mágneseket fog szállítani a GM-nek, ami azokat az olyan elektromos motorokban fogja felhasználni, mint amik a GMC Hummer EV vagy az idén bemutatott Cadillac Lyriq akkumulátoros elektromos típusokat hajtják.

Az MP Materials a GM-nek szánt nyersanyagok kitermelését és a feldolgozását a kaliforniai Mountain Pass bányában fogja végezni, ami az Egyesült Államok egyetlen nagyméretű ritkaföldfém-bányája. A nyersanyagból egy új, Texas-ba tervezett üzemben fog az MP Materials neodimium-vas-bór mágneseket készíteni.

Van mit behozni

A neodimium-vas-bór mágnesek elengedhetetlen alkotóelemei az elektromos motoroknak, ennek ellenére ma az USA-ban gyakorlatilag nincs kiépült gyártókapacitásuk – ezen változtathat a GM új együttműködése.

Ma a ritkaföldfém mágnesek 90 százalékát Kínában állítják elő, ami a fejlett országokat az elektromos átmenettel még inkább függővé teheti tőle. Ezt felismerve az USA, Nagy-Britannia és állítólag az EU is a függőség csökkentésén dolgozik.

Egy második mágnesgyár és tervben van

A GM és a VAC egyetértési nyilatkozata szintén magába foglalja egy amerikai gyár létesítését. A német fél egy új, a működést 2024-ben megkezdő üzemet fog felépíteni, és innen fogja ritkaföldfém mágnesekkel ellátni a GM-et.

A GM a mostaniakon kívül már több másik megállapodást is kötött az elektromos hajtások észak-amerikai ellátási láncának kiépítése érdekében. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, nemrég a GE cégóriással is együttműködésre lépett.

A GM arra számít, hogy a partnerségek révén 2025-re a saját fejlesztésű Ultium akkumulátoros elektromos platformjának érték szerinti nagyobbik részét Észak-Amerikában kitermelt feldolgozott és előállított anyagokból és alkatrészekből fogja tudni készíteni.

A gyártó 2021-ig 35 milliárd dollárt fektet elektromos és autonóm járművek fejlesztésébe, és ugyaneddig több mint harminc elektromos járművet tervez piacra vinni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink