Gyártók Rekordévet zárt a Toyota

Rekordévet zárt a Toyota

autopro.hu/B.B. | 2016.05.11 12:20

Rekordévet zárt a Toyota

A 2015/16-os üzleti évben 6,4 százalékkal nőtt a gyártó nyeresége, azonban a következő évvel kapcsolatban nem túl optimista a cégvezetés.

Hirdetés

Harmadjára is rekorddal zárta üzleti évét a Toyota: a gyártó kevesebb eladott járművel is növeli tudta profitját, ami így 21,1 milliárd dollárt tett ki. A március 31-ével zárult üzleti év sikerei többek között az Egyesült Államokban tapasztalható erős keresletnek köszönhetőek. A nyereség növelését kevesebb eladott autóval érte el a gyártó: a vizsgált időszakban az Automobilwoche szerint 8 millió 681 ezer autót értékesített, bő 290 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A gyártó közlése szerint a hazai piacon 2 millió 59 ezer autót, Észak-Amerikában az előző időszakhoz képest 124 ezerrel többet, 2,84 millió járművet adtak el. Ugyanez az adat az európai piacokon 844 ezer volt, míg Ázsiában (Japán nem számítva) 1,345 millió Toyota fogyott.

A vállalat alelnöke, Takahiko Ijichi kifejtette, a jó pénzügyi adat elérésében a költségek csökkentésének, valamint a kedvező árfolyamoknak is nagy szerepe volt.

A folyó üzleti évben, vagyis a 2017. március végével záruló időszakban növelnék az értékesített darabszámot, a cél 8,9 millió autó gyártása és eladása. A törekvést megnehezítheti, hogy a Toyota gyáraiban áprilisban természeti katasztrófa miatt kellett kényszerszünetet tartani.

Kiemelt Partnereink