Gyártók Rekorderedményt ért el az Audi

Rekorderedményt ért el az Audi

autopro.hu/P.B. | 2022.07.29 17:23

Rekorderedményt ért el az Audi

Fotó: Audi Hungaria

Az év első felében rekord üzemi eredményt ünnepelhet az Audi, bár az eladások tekintetében jelentős csökkenést könyvelhetett el a gyártó. Kínában a koronavírus-zárlatok miatti beesést követően fellendülést várnak az OEM-nél, de azért az éves becslésük óvatosabb az első fél éves eredménynél.

Hirdetés

Az idei év első felében az előző év azonos időszakához képest húsz százalékkal kevesebb autót adott el az Audi, ám ennek ellenére az üzemi eredményét 59 százalékkal növelte a 2021-es első hat hónaphoz képest: a 4,9 milliárd euróval rekordot ért el a vállalat – jelentette be Jürgen Rittersberger pénzügyi igazgató Ingolstadtban.

Mivel a kereslet sokkal nagyobb, mint a kínálat, az autógyártóknak többé nem kell engedményeket adniuk, így a magasabb árak segítették az Audit a jó eredményhez - a Volkswagen leányvállalata az év első felében mindössze 798 ezer autót szállított le, ennek ellenére az árbevétel két százalékkal 29,9 milliárd euróra nőtt.

Jövedelmező évet várnak

Az év egészét tekintve az Igazgatóság az eladások enyhe, 1,8-1,9 millió járműre való növekedésére számít, míg a profitot illetően erős, 62-65 milliárd eurós pluszt vár. Rittersberger szerint Kínában visszarendeződés várható a koronavírus-zárlatok után, ez is viheti majd előre az Audit.

A félvezető-ellátásban ismétlődő szűk keresztmetszetek miatt azonban az Audi elővigyázatosságból rövidített munkaidőt kért az ingolstadti és a neckarsulmi üzemek számára. Az anyagköltségek pedig nőnek, főleg az akkumulátorok esetében – mondta a pénzügyi vezérigazgató.

Az év egészét tekintve az árbevétel megtérülése 9-11 százalék között várható az Audi szerint – ez az arány az első hat hónapban 16,5 százalék volt. A visszaesés okaként Rittersberger a nyersanyagok árát, a növekvő kutatási és fejlesztési költségeket, valamint a kínai eladások növekedését említette – utóbbinak oka, hogy az Audi a kínai üzemek bevételét a pénzügyi eredményben könyveli el, nem az üzemi eredményben – jegyzi meg az Automobilwoche.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink