Gyártók Rekord eredményt ért el a Stellantis

Rekord eredményt ért el a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2022.07.29 10:19

Rekord eredményt ért el a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis autóipari konszern növekvő bevétellel és rekord nyereségességgel zárta 2022 első felét miközben tisztán elektromos járműveiből sokkal több fogyott, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

A világ negyedik legnagyobb autógyártójának bevételei éves összehasonlításban 17 százalékkal 88 milliárd euróra nőttek a január-júniusi időszakban. Az emelkedést a pozitív árazási hatásokkal, a versenyképes modellkínálattal, illetve a kedvező árfolyamhatásokkal magyarázza a vállalat.

A korrigált működési eredmény még sokkal nagyobb mértékben, 44 százalékkal nőtt, 12,4 milliárd eurót téve ki. Ezzel a nyereségességet mérő működési bevételi ráta új rekordnak számító 14,1 százalékot tett ki, messze meghaladva az előző év azonos időszakának 11,4 százalékos értékét.

Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója az eredményeket értékelve rámutatott, hogy azokat a „nehéz globális környezet” ellenére sikerült elérni, utalván az autóipart terhelő olyan kihívásokra, mint a félvezetőhiány, a nyersanyagárak emelkedése vagy a koronavírus miatti kínai lezárások.

Komolyan érződött a chiphiány Európában

A Stellantis eredményéhez a legnagyobb piaca, az észak-amerikai járult hozzá leginkább. Innen származott bevételeinek közel fele, 42,4 milliárd euró, és ez generálta üzemi eredményének nagy részét, 7,7 milliárd eurót. Az egy évvel korábbival összevetve 10 százalékkal több járművet szállított ki itteni megrendelőinek, bevétele pedig közel harmadával, 31 százalékkal nőtt.

Másik nagy piacán, Európában árbevétele 2 százalékkal 31,3 milliárd euróra csökkent annak eredményeként, hogy 18 százalékkal kevesebb járművet értékesített, mint 2021 azonos időszakában. Az eladások nagy mértékű visszaesését a chiphiány okozta termeléskieséssel magyarázza a Stellantis

Jól fogytak az elektromos autók

A Stellantis az akkumulátoros elektromos modelljeiből összesen 136 ezer darabot értékesített, kereken másfélszer annyit, mint 2021 első hat hónapjában. Európában az akkumulátoros elektromos szegmensben a konszern márkái a második helyet vívták ki maguknak.

A Stellantis célja, hogy 2030-tól csak tisztán elektromos járműveket forgalmazzon Európában. Jelenleg globális kínálatában 20 akkumulátoros elektromos típus szerepel, 2024-ig pedig további 28 hasonló hajtású járművet készül piacra dobni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink