Gyártók Rákapcsol nyugati terjeszkedésére a VinFast

Rákapcsol nyugati terjeszkedésére a VinFast

autopro.hu/V.M. | 2022.03.31 04:20

Rákapcsol nyugati terjeszkedésére a VinFast

Az első Egyesült Államokba érkezett VinFast VF8 tesztjárművek egyike | Fotó: Facebook/VinFast US

A vietnámi VinFast autógyártó bejelentette, hogy előzetes megállapodást írt alá kétmilliárd dollár befektetéséről annak érdekében, hogy Észak-Karolinában gyárat építsen. Ezzel fontos állomásához érkezett az Európában is gyárépítésre készülő fiatal OEM nyugati terjeszkedése.

Hirdetés

Az összesen négymilliárd dollárból elkészülő amerikai üzemben elektromos SUV-kat, buszokat, illetve azokhoz akkumulátorokat fognak gyártani.

Az építkezés még az idén kezdetét veszi, befejezése pedig 2024 júliusában esedékes. A több mint 7000 új munkahelyet teremtő üzem kezdeti termelőkapacitása évi 150 ezer jármű lesz a Vietnám legnagyobb konglomerátumához, a Vingrouphoz tartozó autógyártó szerint.

Jó minőség elérhető áron

„Egy amerikai piacon lévő gyártólétesítménnyel a VinFast stabilizálhatja az árakat, valamint csökkentheti a kiszállítási időket, ezáltal elérhetőbbé téve elektromos autóinkat a vásárlóknak” – mondta el Nguyen Thi Thu Thuy, a VinFast vezérigazgatója.

A vállalat célja, hogy kiváló minőségű villanyautókat különleges vásárlói élménnyel kombinálva, megfizethető áron kínáljon. Jelenleg kettő elektromos SUV-jára lehet leadni előrendeléseket, melyek teljesítése az utolsó negyedévben indul a tervek szerint.

A VinFast VF8 crossoverének indulóára az Egyesült Államokban 41 ezer dollár. Összehasonlításképpen egy Tesla SUV nagyjából 63 ezer dollárba kerül – mutat rá a Reuters.

Németországban is gyár fog létesülni

Az amerikain kívül a VinFast az európai piac meghódításán is dolgozik. Az autógyártó Németországban keres megfelelő helyet egy új üzeme felépítésére, együttműködésben a GTAI-vel, a német kormány külkereskedelmi vállalatával.

Jelenleg a VinFast egy helyen, a vietnámi Hai Phongban gyárt járműveket, továbbá már megkezdte egy akkumulátorokat előállító létesítmény felállítását, szintén Vietnámban.

A 2017-ben alapított VinFast mostanra az ázsiai ország első teljes értékű autógyártójává lépett elő. Célja, hogy 2022 végétől kizárólag teljesen elektromos járműveket készítsen.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink