Gyártók Páncélozott i7-est dob piacra a BMW

Páncélozott i7-est dob piacra a BMW

autopro.hu/M.M. | 2023.08.11 04:20

Páncélozott i7-est dob piacra a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

Bemutatta a BMW a jelenlegi zászlóshajójának számító autói páncélozott változatait, amelyek védőüveggel és erősebb karosszériával rendelkeznek, illetve ellenállnak a robbanásoknak. Decembertől lesz elérhető a két „új” modell, amelyek az i7 Protection, valamint a 7 Series Protection nevekre hallgatnak.

Hirdetés

Mindkét autó egy páncélozott acél karosszériát kap, megerősítve az ajtókat, a karosszéria alsó felét és a tetőt. A BMW Protection Core névre hallgató technológia a gyártó szerint „maximális védelmet” nyújt a robbanószerek, lövedékek, dróntámadások és kézigránátok ellen.

Az autókban ezenfelül megtalálható a civil járművekben elérhető legmagasabb szintű védelmet nyújtó, VPAM 10 besorolású védőüveg. A hetes széria páncélozott verziója VR9 besorolást kapott – azaz papíron képes ellenállni még a maximum 820 méter/szekundum sebességgel érkező lövedékeknek is. Az autóban találkozhatunk még PAS 300-as értékelésű robbanásálló és öntömítő üzemanyagtartállyal is. Az autóra külön fejlesztett 20 hüvelykes PAX könnyűfém felnik vannak szerelve, amelyekkel a 80 kilométer/órás sebesség akkor is elérhető, amennyiben a gumikban nincsen levegő.

A teljesítményre így sem lehet panasz

Azonban a páncélozott karosszériának is megvan az ára – természetesen a két modell teljesítménye kisebb, mint az alap társaiké. Az i7 erősített verziójának két elektromos motorjából mintegy 536 lóerőt és körülbelül 744 newtonméternyi nyomatékot lehet kihozni. Az alapmodell 4,7 másodperc alatt éri el a száz kilométer/órás sebességet állóhelyből indulva, azonban a páncélozott verziónak ehhez kilenc másodpercre van szüksége, valamint a maximális sebessége is le van limitálva körülbelül 160 kilométer/órára.

A másik modell, azaz a 4,4 literes V8-as lágyhibrid benzinmotorral ellátott 7 Series Protection esetében 522 lóerő és körülbelül 749 newtonméter nyomaték érhető el. Ebben az esetben a gyári autó 4,2 másodperces 0-100-as gyorsulásával szemben a megerősített verzió 6,6 másodperc alatt éri el a százat. Az elektromos modellel szemben a 7 Series Protection sebességlimitje 209 kilométer/óra.

Mindkét jármű az M sport variáns dizájnjára épül, azaz egy diszkrét, szolid fekete festéssel érhetőek el. Kivétel ez alól a rendőrségi megkülönböztető villogó, amelyet a tetőre és a hátsó szélvédőbe szereltek.

Fotó: BMW Group PressClub Global

Hosszú ideje gyárt ilyen járműveket a BMW

A BMW páncélozott járművekkel kapcsolatos történelme több mint 40 évet ölel fel. Az első ilyen járműve a bajor cégnek a BMW 7 Series Security Vehicle volt 1978-ban. Még további két generációig a hetes széria töltötte be a vállalat megerősített járművének a szerepét, egészen 2004-ig, amikor is bemutatták a BMW X5 Security-t. A hetes széria és az X5 azóta folyamatosan szerepel a cég páncélozott modellkínálatában.

Az új 7 Series Protection és a szintén új i7 Protection is várhatóan a vállalat dingolfingi gyárában lesz majd gyártva. Mindkettő modellt először a szeptemberben megrendezésre kerülő müncheni autókiállításon vehetjük először élőben szemügyre a decemberben kezdődő szállítások előtt – olvasható az Autocar oldalán.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink